Hver femte psykisk syg genindlægges

Hver femte patient, der har været indlagt på en psykiatrisk afdeling, bliver genindlagt inden for de første 30 dage efter de er udskrevet. Det viser Tal fra Danske Regioner som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Hver femte psykisk syg genindlægges kort efter udskrivning. (Foto: Jakob Andresen © DR København)

Hver femte patient, der har været indlagt på en psykiatrisk afdeling, bliver genindlagt inden for de første 30 dage efter de er udskrevet. Det viser tal fra Danske Regioner, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Udsigt til forværring

Et alt for højt tal, lyder det fra Poul Erik Carlsen, formand for psykiaternes faglige organisation.

- Konsekvensen er, at de ikke er ordentligt behandlet, at de lider unødvendigt og at udsigten til, at deres sygdom bliver forværret er langt større.

De problemer kan Hannah Sylvest på 22 år nikke genkendende til. Hun har været indlagt mere end 50 gange, ofte kort efter hun er blevet udskrevet.

Stabilitet efterlyses

- Det får mig til at tænke, at jeg er for ustabil til overhovedet at være til, siger den unge pige. Hun er skizofren og har personlighedsforstyrrelser.

Tilbagefald er i fokus i den hvidbog som Dansk Psykiatrisk Selskab netop har udgivet. Det fortæller formand Jeanett Bauer.

- Noget af det vi jo gerne vil i vores behandling, det er at opnå stabilitet og et godt funktionsniveau og holde folk udenfor mange tilbagefald, som typisk gør at man på sigt får et dårligere forløb, lyder det fra formanden.

Urimelige tal

De to faglige organisationer bakkes op af patientorganisationen SIND. Tallene er urimelige, lyder kritikken, fra formand Knud Christensen

- Selvfølgelig kan man ikke undgå det helt, men det er ikke rimeligt, at så stor en andel har behov for genindlæggelse kort tid efter udskrivning.

Facebook
Twitter