Hver femte svensker tror på spøgelser

Det overnaturlige har fået en renæssance, mener flere religionsforskere, og det kommer til udtryk i Sverige, hvor hver femte tror på spøgelser.

Hver femte svensker tror på spøgelser, og heriblandt er der flere kvinder end mænd. (Foto: Istockphoto © DR)

Det overnaturlige har fået en renæssance, mener flere religionsforskere, og det kommer blandt andet til udtryk i Sverige, hvor hver femte tror på spøgelser.

Hver femte svensker tror på, at mennesker kan komme tilbage som genfærd efter døden, viser en ny undersøgelse, og en religionsforsker siger, at det okkulte har fået en renæssance i landet.

I en undersøgelse foretaget af Sveriges statistik, Sifo, for Svenska Dagbladet blandt 1000 personer svarede 21 procent, at de tror på, at mennesker kan gå igen efter døden.

Flere kvinder end mænd

Omtrent lige så mange, 20 procent, siger, at de selv har været i kontakt med eller haft en fornemmelse af at være i kontakt med en afdød person.

Flere kvinder end mænd siger, at de har haft en sådan oplevelse - 20 procent mod 11 procent.

Personer, som er over 65 år, er mindst tilbøjelige til at tro på det overnaturlige. I denne gruppe er det kun 13 procent, som mener, at mennesker kan gå igen.

Tv-programmer forstærker troen

Liselotte Frisk, der er professor i religionsvidenskab ved Højskolen i Dalarna mener, at der er ved at komme en renæssance for overnaturlige fænomener.

- Mange tv-programmer tager det overnaturlige op og forstærker den tro, som findes i kulturen. Der sker et fald i antallet af deltagere i forskellige kristne ritualer som gudstjenester og konfirmationer, hvilket skaber et tomrum, som baner vej for disse overnaturlige forestillinger, siger hun til Svenska Dagbladet.

I en lignende undersøgelse foretaget af Sifo i 1998 sagde 17 procent af de adspurgte, at de troede på, at døde går igen.

/ritzau/