Hver femte vil straffe med døden

Hver femte dansker mener, at dødsstraf skal genindføres. Hovedsageligt stemmer de personer på Dansk Folkeparti, læser Ekstra Bladet og er lavtuddannede.

(Foto: © Lowell Georgia, Corbis)

Hver femte dansker mener, at dødsstraf skal genindføres. Hovedsageligt stemmer de personer på Dansk Folkeparti, læser Ekstra Bladet og er lavtuddannede. Den endelige afskaffelse af dødsstraffen i Danmark blev vedtaget i 1993.

QuickVote: dødsstraf

I dag - 12 år senere - mener hver femte dansker, at der er forbrydelser, som bør straffes med døden. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Institut for Konjunktur-Analyse (IFKA). -

Selv om hver femte dansker er relativt mange, havde jeg i lyset af den øgede vold i samfundet forventet en stigning i tilhængere af dødsstraf, siger IFKAs senioranalytiker, Jørn Thulstrup, der kalder udviklingen for positiv og overraskende.

Mange stemmer på DF

Han henviser til, at antallet af tilhængere stort set er uændret fra en tilsvarende undersøgelse i 1999. Ud fra undersøgelsen karakteriserer Thulstrup tilhængere af dødsstraf som værende personer, der læser Ekstra Bladet, stemmer på Dansk Folkeparti og har en kort uddannelse.

Det er knap halvdelen - 46 procent - af Dansk Folkepartis vælgere, som går ind for dødsstraf, og ifølge Thulstrup var DF også mest tilbøjelige til dødsstraf i 1999.

Glæde i DF

Dansk Folkepartis amtsformand i Sønderjylland, René Dupont, glæder sig over, at så mange af Dansk Folkepartis vælgere gerne ser dødsstraffen genindført.

- Jeg er for dødsstraf og mener, at den gerne må indføres i straffeloven som højeste straf. For mig handler det ikke så meget om hævn, men at visse mennesker simpelthen er for stor en fare at have gående rundt i samfundet, siger Dupont, der understreger, at det er hans personlige holdning og ikke partiets.

Partiet vil ikke kæmpe for dødsstraf

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, har dog heller ingen planer om at arbejde for en genindførelse af dødsstraffen. - Vores vælgere er meget optaget af, at der er nogle følelige straffe, men det er ikke aktuelt for os at gå ind for dødsstraf, siger Skaarup.

Af Det Radikale Venstres vælgere er det kun seks procent, som går ind for dødsstraf. Det skyldes, at De Radikales udgangspunkt altid har været fred, forklarer seniorkonsulent Jørn Thulstrup.

- Det ligger i De Radikales kultur, at vold og dermed dødsstraf ikke er noget, man kommer særlig langt med. Desuden stemmer mange højtuddannet også på De Radikale, og de er for det meste imod dødsstraf, lyder det fra Thulstrup.

Undersøgelsen bygger på 1100 interview med et repræsentativt udsnit af den danske befolkning på 15 år og derover.

ExternalContent