Hver femte ville dumpe i test om Danmark

Dansk Folkepartis vælgere lægger mest vægt på vigtigheden af indfødsretsprøven, men er ifølge en undersøgelse også dem, der ville have de største problemer med at opnå dansk statsborgerskab gennem paratviden om Danmark.

En undersøgelse viser, at hver femte, der allerede har et dansk statsborgerskab, næppe ville kunne klare indfødsretsprøven. (Foto: jmolsen © stock.xchng)

Dansk Folkepartis vælgere er dårligst i danmarkskundskab, og hver femte danske statsborger ville ikke bestå prøven om statsborgerskab.

Så kontant lyder meldingen fra ugebrevet A4 på baggrund af en undersøgelse fra Analyse Danmark.

Selv om de suverænt er den vælgergruppe, der lægger mest vægt på vigtigheden af indfødsretsprøven, er Dansk Folkepartis vælgere også dem, der ville have de største problemer med at opnå dansk statsborgerskab gennem paratviden om Danmark, skriver ugebrevet.

Hver tredje har mindre end 32 rigtige

Skulle statsborgerskab tildeles på baggrund af præstationer i indfødsretsprøven, ville 31 procent – altså næsten hver tredje medlem - af DF dumpe, fordi de har svaret rigtigt på mindre end 32 af prøvens 40 spørgsmål.

Til sammenligning ville 20 procent af alle vælgerne og kun 11 procent af de konservative vælgere blive afvist, hvis de søgte statsborgerskab på grundlag af deres paratviden om Danmark.

DF var selv med til at opfinde prøven

Indfødsretsprøven, hvor ansøgere om dansk statsborgerskab skal dokumentere kendskab til dansk kultur, historie og samfundsforhold, er ellers noget, partiet er glad for. Aftalen om prøven blev indgået med regeringen i december 2005.

Det er da også i særlig grad Dansk Folkepartis vælgere, der lægger vægt på vigtigheden af prøven. 84 procent af de vælgere, der ved et valg i morgen ville stemme på partiet, mener godt, at man kan forlange grundlæggende viden om dansk kultur og samfundsforhold af folk, der søger om dansk statsborgerskab. Derfor finder de prøven i orden.

Blandt hele vælgerbefolkningen er tallet 64 procent ifølge Analyse Danmarks undersøgelse af danskernes holdning til indfødsretsprøven.

En fordel at kende historien, men ikke et krav

Efter at have gennemgået prøven er det også en mindre del af DF-vælgerne, der finder spørgsmålene så svære, at de udgør en unødvendig barriere i forhold til dansk statsborgerskab. Det er et synspunkt kun 20 procent af Dansk Folkepartis vælgere giver udtryk for mod næsten det dobbelte antal, 39 procent, af hele vælgerskaren.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Søren Krarup vil ikke komme med forklaringer på misforholdet mellem holdninger og præstationer blandt hans partis vælgere.

- Du må selv gætte, siger han til ugebrevet A4.

- Det kunne være, at I har sørget for omhyggeligt at spørge folk, som ikke har så store forudsætninger for at svare. Jeg ved det ikke. Og jeg vil heller ikke forlange, at danske statsborgere er orienteret fuldt ud i danmarkshistorie. Det er en fordel, de er det, men det er ikke noget krav, siger Søren Krarup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk