Hver fjerde nye sygeplejerske tvivler på fremtid i faget - og det har intet med corona at gøre

Også de sygeplejerskestuderende er usikre på, om de er sygeplejersker om fem år.

For meget arbejde og for stort et tidspres er nogle af årsagerne til, at mange af de nyuddannede sygeplejersker ikke nødvendigvis ser en fremtid i faget. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Mange af de helt grønne sygeplejersker - de studerende og de nyuddannede - er så usikre på deres fremtid i faget, at de tvivler på, om de stadig er sygeplejersker om fem år.

Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af et forskningscenter på VIA University College.

Vibeke Røn Noer er uddannelsesforsker og optaget af overgangen fra studieliv til arbejdsliv. (© Jesper Elgaard/VIA University College)

Ja, faktisk er det over hver fjerde af de nyuddannede og hver femte af de studerende, som ikke er sikre på, at de er sygeplejersker om fem år.

- De oplever et helt enormt arbejdspres, som har flere konsekvenser, siger Vibeke Røn Noer, der er forskningsleder for Forskningscenter for uddannelseskvalitet, professionspolicy og praksis og har stået i spidsen for undersøgelsen.

Mange ender på deltid

En af konsekvenserne er ifølge undersøgelsen, at hver tredje nyuddannede sygeplejerske arbejder på deltid. To ud af tre af dem gør det for at passe på sig selv. Samtidig har lidt over 30 procent skiftet job inden for det første år, og 34 procent af dem har angivet, at det er på grund af for meget arbejde eller for stort tidspres.

- Mange er usikre på deres fremtid inden for faget. Og covid-19 har selvfølgelig betydning, men paradoksalt kan vi se, at det på mange måder styrker lysten til arbejdet, og til at man føler, man gør en forskel.

Så det kan ikke bare affejes med en global sundhedskrise.

- Frygten for en dårlig overgang og opstart til arbejdslivet og for et for presset arbejdsliv får de studerende til at genoverveje, om de skal arbejde som sygeplejersker. Arbejdsvilkår er helt udslagsgivende for nyuddannede, forklarer Vibeke Røn Noer på baggrund af undersøgelsen.

Det sker, samtidig med, at det forudsiges, at Danmark vil mangle omkring 6.000 sygeplejersker i 2025. Regeringen vil ansætte 1.000 yderligere sygeplejersker rundt i Danmark, men det kan hurtigt blive i underkanten.

- Hvis det her fortsætter, kan vi komme til at mangle endnu flere end det. Der er blevet opdimensioneret på uddannelserne, men det er et problem, hvis vi uddanner dem, og de så falder fra, siger forskningsleder Vibeke Røn Noer.

Dansk Sygeplejeråd: Sådan løser vi problemet

I Dansk Sygeplejeråd, fagforeningen for de danske sygeplejersker, ser man med bekymring på undersøgelsens resultater.

- Undersøgelsen overrasker desværre ikke, men den bekræfter det billede, vi kender: Der er for travlt, siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i organisationen.

Dorthe Boe Danbjørg er næstformand i Dansk Sygeplejeråd. (Foto: Søren Svendsen © Dansk Sygeplejeråd)

Dansk Sygeplejeråd har tre bud på, hvor man bør sætte ind for at vende udviklingen, forklarer hun:

  1. 1

    Der skal ansættes flere sygeplejersker, så der kommer bedre normeringer.

  2. 2

    Der skal være større fokus på introduktionsforløbende for de nyuddannede.

  3. 3

    Der skal være et fokus på uddannelsen for at ruste de studerende, til når de er færdige.

Ifølge Dorthe Boe Danbjørg bekymrer de studerende sig nemlig især for, om der er tid til at blive lært op, når de er færdiguddannede.

- Sygeplejerskeuddannelsen består af 40 procent praktik, så de studerende oplever tidligt, at der er travlt, og det har jo indflydelse på, om man har lyst til at arbejde som sygeplejerske.

FacebookTwitter