Hver fjerde seer mener, at ’1864’ har politiske budskaber

Kritikken er haglet ned over DR’s dramaserie ’1864’, men kun en fjerdedel af seerne giver kritikerne ret i, at serien er politiserende.

Didrich (spillet af Pilou Asbæk) er én af de usympatiske karakterer i '1864'. Fordelingen mellem onde og gode møder kritik fra Dansk Folkeparti. (Foto: Per Arnesen- Miso Film © Type 1)

DR's dramaserie '1864' politiserer i alt for høj grad. Sådan lyder kritikken blandt andet fra Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard.

Men på trods af de kritiske ryster fra både politikere, meningsdannere og historikere, så er kun 24 procent af de danskere, som har set mindst ét afsnit af serien, enig eller helt enig i, at serien er politisk.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for DR2-programmet Detektor, der lige efter sidste afsnit af '1864' sender live fra Sønderborg Slot.

De højreorienterede er onde

Det er især den måde som '1864' portrætterer politikerne, adelen og en nationalistisk folkeskolelærer på, som har fået Dansk Folkeparti op af stolen.

- Alle højreorienterede er per definition onde og usympatiske, og alle de venstreorienterede er skidegode alle sammen, og de behandler deres familier godt. Jeg plejer gerne at sige, at det bliver overraskende den dag, man skildrer en SF'er som pædofil, forklarede Søren Espersen til DR efter første afsnit af serien.

Også seriens parallel til nutiden, hvor unge Claudia har mistet sin bror i krigen i Irak eller Afghanistan, er blevet kritiseret for at være politiserende:

- Jeg frygtede, at historien blev fortalt fuldstændigt skævt, ligesom jeg frygtede, at der ville komme en overdrevet nutidig politisk vinkling på det. Og begge ting er sket, sagde historiker Rasmus Glenthøj til Jyllands-Posten efter at have set de første tre afsnit.

Bornedal afviser

Men instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal har lige fra begyndelsen afvist kritikken igen og igen:

- Det handler om sorg. Det handler om mennesker. Det handler ikke om politik, sagde han for eksempel til TV Avisen i oktober.

Se '1864 - krigen om historien' klokken 21 på DR2 direkte fra Sønderborg Slot. Blandt gæsterne i programmet er skuespiller Nicolas Bro, DR's dramachef Piv Bernth og Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk