To lærere i undervisningen for de yngste skoleelever og højst 24 elever i en klasse. Det var to af de mærkesager, som S og SF havde under valgkampen i 2011.
Men en opgørelse fra Undervisningsministeriet viser ifølge Jyllands-Posten, at mens den nuværende regering har siddet ved magten, er andelen af elever, der går i en klasse med over 24 elever, steget fra 23 procent i 2011 til 26,5 procent i 2014.
Samtidig viser andre tal, at der sidste år var 12,1 elever per lærer, mens der i skoleåret 2010/2011 var 11,6 elever per lærer, skriver avisen.
V: Problem med flere børn i klassen
Det undrer Venstre sig over.
- Jeg skal ikke kloge mig på, hvor mange elever der bør være i en skoleklasse, men det er da et problem i forhold til, hvad S og SF havde stillet vælgerne i udsigt, at der nu er flere børn, der går i klasser med mere end 24 elever, siger V-kommunalordfører Jacob Jensen..
Enhedslistens Rosa Lund kalder udviklingen for et af de værste løfter, som S og SF er løbet fra.
Mange elever giver lavere karakterer
De få undersøgelser, der er lavet om klassestørrelser, viser, at der er en sammenhæng mellem antallet af elever og deres karakterer. Jo større klasser, jo lavere karakterer ved afgangsprøven i 9. klasse.
- Der er en betydelig sammenhæng, og det ser ud til, at det er for drenge og fagligt svage elever, at klassens størrelse betyder mest. De fagligt stærke elevers karakterer er kun i mindre grad påvirket af klassens størrelse, siger Eskil Heinesen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed til avisen.
Også flere elever under tidligere regering
Undervisningsminister Christine Antorini henviser til, at klasseloftet på 24 elever ikke blev en del af regeringsgrundlaget, og at den gennemsnitlige klassekvotient er 21,5 - altså lavere end 24 elever.
Også under den forrige regering steg andelen af klasser, der er større end 24 elever.
/ritzau/