Hver fjerde unge i Nordsjælland har kønssygdom

- Der er en direkte sammenhæng mellem kønssygdomme og nogle meget høje tal for de unges forbrug af alkohol og stoffer.

- Der er en direkte sammenhæng mellem sexsygdomme og nogle meget høje tal for de unges forbrug af alkohol og stoffer, siger sundhedskoordinater i Rudersdal Kommune. (© colorbox.com)

Hver fjerde ung i Nordsjælland har en kønssygdom. Det viser en ny sundhedsprofil, som Region Hovedstaden har udarbejdet.

Sammen med en undersøgelse, som Rudersdal Kommune har lavet blandt 9. klasses elever, tegner det et billede af en generation, som lever et liv på kanten med for meget ubeskyttet sex, stoffer, alkohol og en stigning i antallet af helt unge rygere.

Sex, drugs and kønssygdomme

- De unge er villige til at løbe risikoen og undlader at bruge kondom. Samtidig er der en direkte sammenhæng mellem sexsygdomme og nogle meget høje tal for de unges forbrug af alkohol og stoffer, siger sundhedskoordinater Eva Burchard fra Rudersdal Kommune.

I Fredensborg Kommune har 32 procent af de unge mellem 16 og 24 år fået konstateret en sexsygdom. I Helsingør er tallet 26 procent, det samme i Frederikssund, og i Rudersdal og Hillerød er 25 procent ramt af enten klamydia, kønsvorter, herpes eller gonoré.

Fordobling på 10 år

Det er især klamydia, som rammer de unge, og tallet er stigende. På 10 år rammes dobbelt så mange unge af sygdommen.

Men årsagen er ikke, at de unge mangler information om sex og sygdomme, fortæller Sundhedsstyrelsen.

Løber bevidst risikoen

- De unge ved jo godt, hvordan man beskytter sig mod sexsygdomme. Men de vurderer ikke, at de selv har risiko for at blive ramt. Dermed fejlvurderer de risikoen og tror, at den er meget mindre, end den i virkeligheden er. Samtidig tror de heller ikke, at deres kammarater lider af en sexsygdom, siger projektleder Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse. Han påpeger, at procenttallet kan være endnu højere, hvis man måler blandt de 18-22 årige, hvor flere har haft deres seksuelle debut og er seksuelt aktive.

Hos Sex og Samfund forklarer projektmedarbejder Jeppe Hald de høje tal med de unges kultur.

Smider kondomet efter 14 dage

- Det er ikke, fordi de unge har en løs seksualmoral. Men tingene går måske hurtigt. De smider kondomet, når de har været kærester i 14 dage, efter tre måneder er forholdet slut, og så finder de en ny kæreste, siger han.

I gennemsnit rammes 28 procent af de 16-24-årige af en sexsygdom i Region Hovedstaden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter