Hver måned lukker der en bank

Siden 2012 er der i gennemsnit lukket en bank om måneden. Men det er ikke et problem for konkurrencen, siger en ekspert.

Siden 2008 er næsten hver anden bank lukket på grund af krak, fusioner og opkøb.

Krak, fusioner og overtagelser har i den grad været på dagsordenen i bankverdenen de seneste par år.

Så sent som i den her uge mistede borgerne i den lille by Knebel på Djursland deres lille, lokale sparekasse. Den lille Vistoft Sparekasse har nemlig valgt at fusionere med Sparekassen Djursland, og dermed blev den lokale sparekasse den 29. bank, der forsvinder fra landkortet siden 2012. Det fremgår af Finansforbundets nyhedsbrev.

Men selvom kunderne nu har færre banker at vælge imellem, så skader det ikke nødvendigvis konkurrencen, mener Jesper Rangvid, der er professor i finansering på CBS og samtidig har stået i spidsen for statsligt nedsat udvalg, der undersøgte årsagerne til finanskrisen.

- Der er stadig flere store, flere mellemstore og flere små banker at vælge imellem, så jeg mener ikke, det er et problem, siger Jesper Rangvid til DR Nyheder.

Skærpet kontrol lukker banker

Før finanskrisen var der omkring 150 banker og sparekasser her i landet. Når skiltet fjernes fra facaden på Vistoft Sparekasse, er der 81 tilbage. Tidligere i år var det BRF Kredit, der efter en fusion med Jyske Bank ikke længere er herre i eget hus.

En del af forklaringen på det markant lavere antal banker skal også findes i de mange bankkrak.

- Mange af de her banker tog meget risiko inden krisen, og da krisen så satte ind, fik man tab, og så kunne man ikke overleve, siger Jesper Rangvid.

Men bankkrakkene, der tog livet af blandt andet Roskilde Bank, er ikke hele forklaringen. Siden finanskrisen trådte ind, er myndighederne begyndt at stille langt skrappere krav til branchen, og det har ganske givet også fået banker til at slå pjalterne sammen.

- Det kan der jo godt være, der er nogle af især de små banker, der tænker, at idet de skal opfylde de her krav, så vil det være billigere rent administrativt at slå os sammen med nogle andre, siger Jesper Rangvid.

FacebookTwitter