Hver niende baby har nikotin i blodet

Mere end hver tiende kvinde ryger, selvom hun er gravid. Det betyder, at mange spædbørn bliver født med nikotion i kroppen

Mange spædbørn bliver født med nikotin i kroppen. Og det skaber bekymring hos Sundhedsstyrelsen. (Foto: Channel Four)

Rigtig mange danske spædbørn har fået nikotin direkte ind i blodbanerne, fordi deres mor ryger under graviditeten.

Faktisk kommer mere end hvert niende danske barn til verden med nikotin i kroppen. Det viser en opgørelse, som Sundhedsstyrelsen har foretaget for metroXpress.

Stærkt bekymrende

- Det er stærkt bekymrende, at så mange stadig ryger under graviditeten, og det afspejler, hvor svært det er at holde op med at ryge for nogle mennesker, siger Jørgen Falk, som er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse til avisen.

Kampagner virker ikke

Noget tyder på, at kampagnerne ikke har tilstrækkelig effekt.

Siden starten af 90'erne har danskerne igen og igen hørt om skadevirkningerne ved at ryge under graviditeten. Advarsler om, at børnene risikerer kræft, fedme, infektioner - og fødes for tidligt.

Men det er svært at forholde sig til, mener forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Hans Storm.

- Det er først, når nogen bliver syg, at man bliver opmærksom på problemet. Men jeg tør godt love, at hvis man får et barn med psykiske handicap eller dårlig indlæring, så er det dejligt at kunne udelukke rygning, siger han til avisen.

Risikerer mange sygdomme

Det er ikke bare astma og nedsat immunforsvar, man udsætter sin baby for.

En ny undersøgelse viser, at spædbørn, der har været udsat for tobak, også er i højrisikogruppe for at udvikle ADHD-lignende adfærd. Risikoen for koncentrationsbesvær, hyperaktivitet og asocial adfærd øges med 32 procent, når moderen ryger 10 cigaretter dagligt.

- Risikoen er størst, når moderen ryger tidligt i graviditeten, siger psykolog Kim Stene-Larsen fra Oslo Universitet, der står bag undersøgelsen.