Hver sjette 15-årige pige ryger

17 procent af de 15-årige piger ryger hver dag, viser en ny undersøgelse. En kraftig stigning, der kan hænge sammen med pigernes drikkevaner.

Den seneste undersøgelse af skolebørns livsstil viser en stor stigning i antallet af 15-årige piger, der ryger. (Foto: Colourbox)

Piger i 9. klasse er i høj grad med til at fylde askebægre op og udsende røgskyer.

Hver sjette 15-årige piger ryger dagligt, viser Sundhedsstyrelsens undersøgelse af 11-15-åriges kost, motion, alkohol og rygevaner, som bliver offentliggjort i dag.

Over 2.800 elever fra 88 skoler har i 2008 svaret på spørgsmål om deres livsstil, og overordnet set falder antallet af rygere blandt skolebørn.

Drikker mere

Men blandt de ældste af pigerne er der altså sket en fordobling på bare to år - fra otte procent til sytten procent. Og folkene bag rapporten har ikke en entydig forklaring på, hvorfor det ser sådan ud.

- En af de ting, som rapporten kan pege på, det er, at det hænger sammen med det stigende alkoholforbrug, der især ses hos pigerne i 14-15-årsalderen, siger Jørgen Falk, som er konsulent ved Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.

- Rygning og alkohol, det ved man, er en cocktail, der hænger sammen for nogen.

Mærkeligt

Sundhedsstyrelsen håber, at det er en tilfældighed, at så mange 15-årige piger fra undersøgelsen dagligt suger røg ned i lungerne. For der er ikke sket de store ændringer hos hverken de jævnaldrende drenge eller hos de lidt yngre piger.

- Det er lidt mærkeligt. Det er altid noget, man som forebygger frygter, at den positive udvikling lige pludselig skal blive vendt af et eller andet, man ikke har kontrol over, siger Jørgen Falk.

- Der kan ske mange mærkelige ting i ungdomskulturen, som gør at noget bliver moderne og smart, som ikke var smart for halvanden måned eller to år siden. Men vi håber ikke, at det her er et udtryk for, at der er en stigning på vej.

Flere veninder ryger

Amanda Lillegaard Nielsen og Bat-el Heen går i 9. klasse på Peder Lykke Skolen i København. De har begge lagt mærke til at deres jævnaldrende veninder og bekendte er begyndt at ryge mere.

Bat-el Heen ryger selv til dagligt.

- Mange af mine venner ryger, og så skulle jeg prøve det, og nu er jeg blevet afhængig, siger den 15-årige pige.

- Det er måske blevet mere smart, og det er blevet lidt mere acceptabelt end det har været de sidste par år, fordi nu er de begyndt at vise mange film, hvor folk ryger igen, og musikvideoer med smøger, siger hun.

Mere udbredt

Amanda Lillegaard Nielsen ryger ikke, men hun kender flere, som gør.

- Det har udbredt sig mere. Jeg tror, det er blevet opreklameret til at blive en smart ting at ryge. Man synes måske det ser smart ud, at der er én der gør det, og så er der en anden, der begynder, siger hun.

FacebookTwitter