Hver sjette frygter influenzadød

Influenza A skræmmer livet af nogle danskere. De fleste er ikke bekymrede, men 17 procent frygter, at familie, venner eller vi selv omkommer på grund af sygdommen.

Selvom dødeligheden ved Influenza A ikke er høj, frygter hver sjette dansker alligevel, at en af deres nærmeste dør på grund af sygdommen. (© Colourbox)

Mange danskere er bange for at deres farmor, syge niece eller svækkede mand risikerer at blive dødeligt syg, hvis Influenza A-pandemien bryder ud herhjemme.

Det viser en undersøgelse, som Capacent netop har lavet for DR.

17 procent af os svarer, at vi i høj eller nogen grad frygter, at sygdommen kommer til at tage livet af os selv eller vores nærmeste.

Forstår bekymringen

- Det ligger i den høje ende. Især når vi står med en virus, som er forbundet med en lavere dødelighed end de almindelige vinterinfluenzaepidemier, siger Sundhedsstyrelsens forebyggelseschef, Else Smith.

- Men selvfølgelig er der en usikkerhed, så jeg forstår godt, at folk kan blive bekymrede, mener hun.

Ser på undersøgelse med alvor

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 750.000 danskere er i risikogruppen i tilfælde af en influenza-pandemi. Men langt de fleste bliver raske igen.

- Dét at hver sjette har udtrykt den frygt, skal vi selvfølgeligt tage med alvor, siger Else Smidt, som forsøger at målrette og afstemme informationen så godt som muligt.

Nervøs for at abortere

En af de danskere, som er bange for at Influenza A kommer til at ramme hårdt i familien, er Malene Kristensen fra Vejle.

Hun har sukkersyge og forsøger at blive gravid. Hvis det lykkes, skal hun have et meget stabilt blodsukker under graviditeten, ellers risikerer barnet at blive misdannet.

- Jeg frygter, at det vil blive misdannet, eller at jeg taber barnet. Det er der jo en risiko for i forvejen, og den her influenza vil nok gøre det meget værre, fortæller den 25-årige kvinde.

- Hvis jeg blev syg, ville ikke kunne spise de måltider, jeg skulle. Det er jeg meget bekymret for.

Vaccine til alle

Malene Kristensen håber, at hun får lov til at blive vaccineret, når de nye vacciner ankommer til landet.

- Jeg synes, det burde være som i Grækenland, hvor alle borgere får vaccinen. Men det er jo noget med økonomi, så det tror jeg ikke, vi skal gøre os forhåbninger om, siger hun.

Udover at bekymre sig over, hvad der kan ske med barnet, hvis hun bliver gravid, er Malene Kristensen også nervøs for sine bedsteforældre. Især farfaren som både lider af sukkersyge og har rygerlunger.

- Jeg tror helt sikkert, at han godt kunne være én af dem, der kunne omkomme, mener Malene Kristensen.

Rammer rigtigt med smittefare

De 1012 deltagere i undersøgelsen er også blevet spurgt, om de frygter at blive smittet. Her svarer hver fjerde ja.

- Det er meget godt ramt. For vi vurderer, at 25 til 30 procent af befolkningen rent faktisk kan forvente at blive syge, hvis vi får en epidemi. Så det er et realistisk bud, siger Else Smith fra Sundhedsstyrelsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk