For hver sjette kvinde gør sex ondt: 'Det føles som en tændt lighter mod mit underliv'

Vulvodyni er en smertefuld lidelse, som rammer mange kvinder.

Line Ellgaard Bechfeldt på 29 skal ligesom mange andre danske kvinder håndtere underlivssmerter hver dag.

Smerte, svie og en brændende fornemmelse.

Det er bare nogle af de symptomer, som 29-årige Line Ellgaard Bechfeldt dagligt skal leve med.

Hun er nemlig én af de mange danske kvinder, der lider af den usynlige, men smertefulde sygdom i underlivet vulvodyni.

- Jeg kan godt have det som om, der er ild deroppe. Jeg plejer at sige: "Prøv at forestil dig at tage en lighter og så bare sætte den derned. Så meget brænder det", forklarer hun.

En stor undersøgelse af danskernes sexliv viser, at cirka en ud af seks kvinder det seneste år har haft ondt altid, ofte eller engang i mellem, når de dyrker sex.

Og en stor del af de kvinder kan have vulvodyni. Det er nemlig en udbredt lidelse, der giver smerter i underlivet.

Om undersøgelsen

  • Projekt Sexus er verdens største befolkningsundersøgelse om seksualitet og sundhed nogensinde, hvor flere end 62.675 personer i en alder fra 15 til 89 år har svaret på et spørgeskema i deres e-boks. Undersøgelsen er lavet i samarbejde mellem Aalborg Universitet og Statens Serum Institut.

Uprovokerede smerter

Line Ellgaard Bechfeldt har nok at se til. Hun er mor til to børn under tre år og i lære som lægesekretær.

Og så har hun i næsten seks år skullet håndtere voldsomme smerter i sit underliv. I nogle perioder har smerten opstået uprovokeret i et år.

I år 2014 besøgte hun stort set alle gynækologer i Nordjylland, fordi hun havde en ihærdig brændende, sviende og stikkende fornemmelse i underlivet.

- Det var frygteligt. Jeg var grædefærdig, husker hun.

Og det gik også ud over Line Ellgaard Bechfeldts psykiske tilstand.

- Jeg havde det rigtig, rigtig skidt, og jeg prøvede alt, der kunne have en virkning. Jeg har virkelig grædt mig selv i søvn mange gange, siger hun.

For Line Ellgaard Bechfeldt var uvisheden omkring hendes smerte ulidelig. Men efter en masse undersøgelser var der ingen tvivl om, at hendes symptomer var det samme som for vulvodyni.

Farvel til blondetrusser

På de slemme dage har Line Ellgaard Bechfeldt mest af alt bare lyst til at stå inde under bruseren og spule koldt vand på, fordi der ikke er andet at gøre.

- De dage, hvor det er rigtig slemt, der er jeg ked af det, fordi det gør ondt. Men jeg har to små børn, og jeg vil og skal være en god mor. Men det tager hårdt på mig, siger hun.

Men med en støttende mand i hverdagen er smerterne en smule lettere at håndtere.

Men der er også ting, som Line Ellgaard Bechfeldt er blevet nødt til at vinke helt farvel til.

- Stramtsiddende tøj, cowboybukser og blondeunderbukser generer. Jeg går stort set kun med bomuldstrusser, nederdele og løsere bukser, siger hun.

Desuden har hun også skåret alkohol fuldstændig fra, fordi hun har været så desperat efter at finde noget, der kunne lindre smerterne - omend det bare er en lille bitte smule.

Vulvodynien påvirker da også Line Ellgaard Bechfeldt og hendes mands intimitet. Og det har ført til, at hun har været plaget af dårlig samvittighed, fordi hun føler, at det er hendes skyld.

Men han er heldigvis meget forstående, fortæller hun.

- Han har jo heller ikke lyst, når det gør ondt på mig, fortæller hun.

Knivstik og nåle

Cathrine Katzmann er talsperson for Dansk Vulvodyniforening og arbejder til daglig som parterapeut og sexolog.

Hun fortæller, at de fleste beskriver vulvodyni som en sviende og brændende fornemmelse i starten af skedeindgangen, der føles som stikkende knive eller ild i underlivet.

- Det er relativt voldsomme smerter. Det kan føles som om, man har samleje med en kaktus, siger Cathrine Katzmann.

Men hvis man har vulvodyni, så skal man ikke kun lære at leve med en fysisk smerte. Det kan også medføre en følelse af at være ensom, fordi det er et emne, mange ikke taler om.

- Det er meget tabubelagt. Jeg har utrolig mange klienter, der aldrig har fortalt en eneste sjæl, at de har smerter i underlivet, fortæller Cathrine Katzmann.

Derfor arbejder foreningen for at få mere viden ud om vulvodyni, så det bliver en helt almindelig ting at tale om - om det er med kæresten, vennerne eller en læge.

Der er nemlig en del forskellige muligheder for behandling, hvis man får den rette diagnose. Ifølge Cathrine Katzmann er der mange, der oplever at få vulvodyni forvekslet med svamp.

Sexliv = godt parforhold?

Og så er der sexlivet. Lidelsen kan sætte en stopper for sex i et parforhold.

- Derfor kan det være svært at være i et parforhold, men det kan også være svært at være single, for man kan tænke: Er der nogensinde nogen mand, der vil være sammen med mig? For vi har en fortælling i samfundet om, at samleje er altafgørende for at have et godt parforhold, siger Cathrine Katzmann.

Der findes forskellige typer og grader af sygdommen. Den kan være medfødt eller opstå i løbet af livet. Den kan være rimelig meget konstant og uprovokeret, eller der kan opstå ved samleje.

Men når det er rigtig slemt, påvirker lidelsen ikke kun intimiteten, men alle dele af livet.

- For nogle er det så slemt, at de bliver nødt til at sygemelde sig fra arbejde. Det kan gøre ondt at have bukser på, at cykle, at sidde ned. Så for nogle er det virkelig invaliderende at have vulvodyni, siger Cathrine Katzmann.