Hver syvende skilsmisse ender grimt

En undersøgelse viser, at særligt kortvarige ægteskaber øger risikoen for en grim skilsmisse.

En skilsmisse er en omvæltning for de fleste børnefamilier, og for 14 procent af dem er skilsmissen ikke bare hård, men decideret "grim".

Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af psykolog Søren Sander i samarbejde med Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, der er baseret på svar fra knap 1.000 fraskilte forældre.

- Ofte er det jo noget, som handler om samværet med børnene. Økonomi er en anden vigtig faktor, og når man spørger dem selv, siger de, at det også handler rigtig meget om personlighed, fortæller han.

Søren Sander definerer "den grimme skilsmisse" som en skilsmisse med børn indblandet, hvor forældrene ikke er i stand til at deltage sammen i vigtige familiebegivenheder og ikke kan tale sammen - selv om forhold, der vedrører børnene.

Mere omsiggribende

På Center for Familieudvikling kommer det ikke som en overraskelse, at hver syvende skilsmisse ender grimt.

Det er nemlig samme erfaring, som centret har oplevet, fortæller uddannelsesleder Søren Marcussen.

- Det her er langt mere omsiggribende, end vi tidligere har villet indse, siger han og peger på, at norsk forskning vurderer det til at være mellem 12-15 procent af alle skilsmisser, der er grimme.

Svarer til dødsfald

Ifølge Søren Marcussen er skilsmissen en af de største livskriser, man som voksen kan komme ud for.

Faktisk svarer det til at opleve et dødsfald. Men modsat et dødsfald forsvinder den anden part ikke ud af ens liv, og kan være én af årsagerne til, at nogle skilsmisser ender i grimme konflikter.

- En af de sværeste udfordringer er jo, at man vælger at blive skilt, fordi man ikke længere vil hinanden - både hvis man er enige om det, eller den anden er gået, fortæller han.

- Men det skal man jo så alligevel, fordi man skal samarbejde om børnene.

Grim skilsmisse kan ramme alle

De grimme skilsmisser kan ramme alle, fortæller Søren Sander, men ifølge hans undersøgelse er især de kortvarige ægteskaber udsatte.

Det kan blandt andet skyldes, at de er mere stressfyldte.

- Man får børn, man gifter sig, man går fra hinanden. Alt sammen i løbet af mindre end 36 måneder, så det virker meget intenst, forklarer han.

I omkring 20 procent af de grimme skilsmisser havde ægteskabet varet i mindre end tre år.

Mangler tillid til forældreroller

Den samme vurdering har Søren Marcussen, som peger på, at parforholdet ikke har haft ret lang tid til at vokse sig stærkt, og at parterne derfor ikke kender hinanden så godt.

Samtidig er de også blevet skilt hurtigt, efter barnet er kommet til verden.

- Det vil sige, at de har haft meget lidt tid til at etablere familielivet og se hinanden i rollen som mor og far, og noget af det, man jo i stor udstrækning har brug for, når man er skilt, er jo tillid til, at mor er en god mor, og at far er en god far, forklarer han.

I 2012 endte mere end 46 procent af de danske ægteskaber med en skilsmisse. Det var det højeste antal skilsmisser siden 2004.

Mandag aften klokken 22 sender DR2 det første af i alt fire afsnit i en ny dokumentarserie kaldet "Krigen om børnene". Her kan seerne både følge de personlige historier, se de beskidte tricks og få input til en forebyggende indsats.

Vil du vide mere om, hvordan man undgår en grim skilsmisse? Så kan du chatte med psykolog Søren Sander i aften mellem kl. 19 og 20 her på dr.dk. Du kan stille dit spørgsmål fra kl. 18.