Hver T-shirt giver en miljøregning på 12 kroner

Produktion af tøj i fattige lande giver store miljøproblemer. Problemer, vi bidrager til ved at købe tøjet.

Det samlede tøjsalg i Danmark giver på årsbasis en miljøregning på 3,4 milliarder kroner. (Foto: Andrey Armyagov © Scanpix)

Når du køber en ny T-shirt, sender du en regning på knap 12 kroner til T-shirtens hjemland.

Nyt miljøregnskab fra Miljøstyrelsen og tøjkoncernen IC Groups viser, at produktionen af hver enkelt T-shirt i gennemsnit giver en miljøbelastning, som koster 12 kroner at udbedre.

Det dækker især forbruget af vand, gødning og energi.

Ekstraregning på 3,4 milliarder

Hver dansker køber i snit 16 kilo nyt tøj om året, og det betyder, at det danske tøjforbrug i alt er skyld i 3,4 milliarder kroner i miljøudgifter i de fattige lande.

- Først bliver de underbetalt for at producere tøjet, og så får de en ekstraregning på de her miljøbelastninger, siger Klaus Melvin Jensen, der er sekretariatsleder for kampagnen Clean Clothes.

Det er særligt de naturlige materialer som uld og bomuld, der belaster miljøet, mens kunststoffer faktisk er langt mindre miljøskadelige.

Vil ikke pålægge miljøafgift

Miljøminister Kirsten Brosbøl håber, at de her tal, som er en del af en ny type opgørelse, kan hjælpe virksomhederne og skabe mere gennemsigtighed for forbrugerne.

Men hun vil ikke lægge miljøafgifter på tøjet.

- Det tror jeg ikke er den rigtige vej. Så kunne man jo i yderste konsekvens sige, at hvis det er så belastende for miljøet at dyrke bomuld, hvorfor forbyder vi det så ikke bare? Det er også spørgsmålet, om en ekstraafgift på bomuld ville ændre på, at folk synes, det er dejligt at gå i bomuldstøj, siger hun til Politiken.

Tallene i artiklen er efter en berigtigelse fra Miljøstyrelsen rettet. Miljøbelastningen for en T-shirt er knap 12 kroner og ikke over 20 kroner, som styrelsen først oplyste.

Facebook
Twitter