Hver tiende 3F'er udsat for vold på arbejdspladsen

Trods kampagner er det ikke lykkedes at formindske volden

En taxachauffør blev udsat for et alvorligt overfald. (Foto: DR © DR)

Hver tiende 3F'er udsat for vold på arbejdspladsen. Trods kampagner er det ikke lykkedes at formindske volden.

Analyse Danmark har lavet en ny undersøgelse, der viser, at 10 procent af 3F'erne har været udsat for vold på arbejdspladsen. Resultatet bliver offentliggjort i Fagbladet 3F i dag.

For to år siden viste en tilsvarende undersøgelse samme tendens. Siden har der været flere kampagner for at få nedbragt antallet af voldstilfælde på jobbet. Det har altså ikke virket endnu.

Kræver retningslinier

3F's næstformand, Johnny Skovengaard, opfordrer arbejdsgiverne til at tage problemet mere alvorligt.

- Lokalt på arbejdspladsen skal man blive bedre til at håndtere vold, så de ansatte ikke bliver udsat for det. Virksomhederne må sætte målrettet ind og for eksempel lave retningslinjer for, hvordan man undgår og forebygger vold på jobbet.

De farligste brancher er transport af passagerer og arbejde i døgninstitution og hjemmepleje.

Truet med kniv

I taxabranchen er Selcuk Kanmaz en af dem, der har været udsat for vold på jobbet.

Det skete en helt almindelig søndag i august i 2009, da han fik en taxatur og samlede to passagerer op.

- Da vi havde kørt i 10 minutter, trak en af dem en kniv, som han pressede mod min strube. Der kom et snitsår. Jeg følte mig klam og helt tør på samme tid. Jeg var bange, siger Selcuk Kanmaz.

Tvunget ned i baggagerum

Gerningsmændene gav ham knytnæveslag og tog hans penge og telefon. Så tvang de ham ned i taxaens bagagerum.

- Jeg vidste ikke, hvad de ville. Jeg følte ikke, jeg kunne trække vejret i det lille bagagerum. Jeg var bange for aldrig at komme ud i live, siger Selcuk Kanmaz.

De to gerningsmænd kørte rundt med ham i to en halv time, før de stillede bilen fra sig og forsvandt. Selcuk Kanmaz bankede på bagagerummet indefra og fik på den måde tilkaldt hjælp fra en tilfældig forbipasserende.

Øger fokus

- Det har påvirket mig meget psykisk, siger Selcuk Kanmaz, der stadig har angst og stress over oplevelsen og har været sygemeldt, siden det skete.

Ifølge den nye undersøgelse er det hver tiende 3F'er, der har været udsat for vold på jobbet. Det kan for eksempel være slag, spark, bid, knivstik og i sjældnere tilfælde så voldsomme overfald som det, der ramte Selcuk Kanmaz.

I Dansk Arbejdsgiverforening mener Lena Søby, at arbejdsgiverne allerede er meget opmærksomme på problemet og gør meget for at forebygge vold.

- Men når det er sagt, så kan man selvfølgelig altid blive bedre. Og det kan man måske ved at have øget fokus på at forberede den enkelte ansatte til sine arbejdsfunktioner, så vedkommende lærer at håndtere vold. Virksomhederne kan også øge fokus på at lave retningslinjer for, hvordan man håndterer og forebygger vold på jobbet, siger Lena Søby.