Hver tiende dansker har det bedre end før corona: 'Nu er man fælles om en nederenhed'

Det ser blandt andet ud til, at dem, som havde en depression inden corona, har fået det lidt bedre.

Clara nyder, at hun nu selv kan vælge de mennesker, hun omgås med. (Foto: PRIVATFOTO)

- Nu behøver man ikke gå rundt og lade som om, at man er glad, siger 17-årige Clara Sys Vejen Fog fra Gram i Sønderjylland.

- Fordi det er der ingen, der er.

Men det er der faktisk.

Godt nok er det gået ned ad bakke med danskernes mentale sundhed, siden coronavirusset kom til landet, en kendsgerning som både forskning, klummer og kommentarspor kappes om at understrege.

Men hver tiende dansker har fået det bedre, end de havde før. Det viser en ny undersøgelse af befolkningens trivsel før og under coronakrisen af Statens Institut for Folkesundhed.

Og Clara Sys Vejen Fog er en af dem. Hun har fået det bedre, fordi folk omkring hende nu forstår, hvordan det føles at have det skidt.

- Nu kan man bruge corona som undskyldning, hvis der er noget, man ikke har lyst til, siger hun.

Har du det bedre end i 2019?

I 2019 kunne man kramme sine venner, rejse til Mallorca og mase sig gennem det svedige dansegulv på natklubben. Og så kunne man besvare et spørgeskema fra Statens Institut for Folkesundhed, hvis man var en af de 5.000 repræsentativt udvalgte deltagere til deres trivselsundersøgelse.

Året efter kunne de samme deltagere kun gøre sidstnævnte, og det afspejler sig altså i deres svar.

Hver femte har det dårligere end før corona. Det er ifølge professor Lau Caspar Thygesen, der leder undersøgelsen, ikke overraskende.

- Men man ville ikke forvente, at nogen fik det bedre, understreger han.

Han henviser til, at 11 procent af de adspurgte havde det bedre, da de blev spurgt i efteråret 2020 end i 2019.

Men den følelse forstår Clara Sys Vejen Fog. I 2019 måtte Clara droppe ud af 10. klasse på grund af en depression. Men hvis der havde været corona dengang, var hun måske ikke droppet ud.

- Jeg ville ønske dengang, at der havde været onlineundervisning, siger hun.

For Clara er det mere overskueligt at stå op, tænde computeren, og så er man i skole. Og det er ret meget sådan, hendes hverdag ser ud nu, hvor hun igen tager 10. klasse.

Men det er ikke kun onlineundervisningen, der er en befrielse.

- Før har jeg gerne villet det hele, ses med folk og lave mine lektier. Men nu har det været nemmere at sige fra, siger hun.

Lau Caspar Thygesen er professor i epidemiologi og registerbaseret forskning ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. (Foto: Syddansk Universitet)

De, der havde depressioner, har fået det bedre

Udover Clara, hvem er så de mennesker, der har fået det bedre under corona? Det siger undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed ikke så meget om, men professor Lau Caspar Thygesen, har et bud på to grupper.

- Det har vi ikke beskrevet så grundigt. Men det ser ud til, at folk med lavere uddannelse ikke er faldet så meget, og personer med depressioner faktisk har fået det lidt bedre, fortæller han.

Undersøgelsen viser, at flere har fået depressioner. Men dem, der havde en depression i 2019, har generelt fået det lidt bedre, efter at corona kom til.

- Før var det sværere for folk at sætte sig ind i, men nu er man fælles om en ‘nederenhed’, eller hvad man kan kalde det, fortæller Clara Sys Vejen Fog.

Det går meget bedre med hendes depression nu.

- Det er længe siden, jeg har følt, at vi alle er i samme båd. Det er vi lige nu, siger hun og indskyder, at hun selvfølgelig er ked af, at flere går rundt og har det dårligt.

Men for hende kan den totale genåbning godt være skræmmende.

Når verden vender tilbage

- Det skal sikkert nok blive godt, siger Clara Sys Vejen Fog tøvende.

- Men jeg synes også, at tanken er lidt skræmmende, fordi nu har man vænnet sig til det her.

Hun taler om det, mange danskere ser frem til lige nu. At verden kommer til at ligne sig selv igen.

- Så skal man i skole og kan ikke længere vælge de trælse typer fra, siger Clara Sys Vejen Fog.

Men hun tror på, at vi alle har lært noget.

- Når det hele åbner op igen, tror jeg, folk er bedre til at sige fra.

Facebook
Twitter