Hver tiende dansker lider af vinterdepression

De mørke timer og den manglende sne gør ondt i vinterdepressionerne. I Kolding får de flere henvendelser end tidligere.

Det kan være hårdt at komme igennem en vinter uden megen sollys. (Foto: © zweettooth, stock.xchng)

Hvis mulen hænger, mørket fylder det meste, og du føler dig lidt deprimeret, så går du måske rundt med en vinterdepression. Det gør i hvert fald omkring 10 procent af alle danskere, anslår en af landets førende eksperter.

En af de vinterdeprimerede er pensioneret tandlæge Preben Kofoed Hansen, som hver vinter får lidt tungere sind og fødder.

- Da det var værst, havde jeg sådan en uoverkommelighedsfornemmelse. Jeg synes ikke, jeg gad noget. Jeg synes, jeg gik på arbejde i mørke, og jeg synes, jeg kom hjem i mørke, siger Preben Kofoed-Hansen.

- Jeg synes, det var svært at finde overskud.

Mørke og manglende sne

I de her måneder er der travlt hos lægerne ved Slotssøen i Kolding. De har allerede nu fået flere henvendelser om vinterdepression end i de seneste år, fortæller læge Anne-Mette Rotwitt.

Hun mener, de ekstra henvendelser blandt andet skyldes, at Danmark er uden sne i år. Sneen er nemlig med til at lyse godt op i sind og landskab.

- Det er de mørke dage, der er de svære. Altså nu her, hvor det nærmest ikke bliver lyst. Det er også sådan, at patienterne selv kommer og siger, at det gør en kæmpe forskel, siger Anne-Mette Rotwitt.

Bjørnen sover

En vinterdepression er endnu ikke en anerkendt diagnose i Danmark, fortæller professor i psykiatri Poul Videbech fra Aarhus Universitet. Uagtet anerkendelsen lider omkring 10 procent af danskeren af vinterdepression, siger han.

Depressionen betyder, at man bliver sløv får lyst til at spise søde sager og sove.

- Det minder lidt om det, som bjørne gør, før de går i hi. Så nedsætter de deres aktiviteter og sørger for at spise en helt masse, siger Poul Videbech.

- Det skyldes altså, at lyset påvirker vores hjerner, og det kan så påvirke vores humør.

Simpelt fortalt går lyset ind og påvirker de steder i hjernen, som styrer vores døgnrytme. Uden lysets påvirkning er der derfor mange, som bliver trætte og mister energien i dagligdagen.

Lyskilde kan erstattet sollys

Hvis man år efter år føler sig deprimeret og ekstraordinært sløv om vinteren, er der derfor vigtigt at anerkende sit problem og finde alternative metoder til at få lys. Eksempelvis ved at få en særlig lampe, som man kan kigge ind i dagligt.

- Man skal prøve om lysterapi kan hjælpe, for hvis den kan hjælpe, så er det en ret billig investering, som kan øge livskvaliteten betydeligt, siger Poul Videbech.

Dog er det også vigtigt ikke at forveksle en rigtig depression med en vinterdepression, understreger professoren. Mens nogle kan klare vinterdepressionen selv, kræver en rigtig depression hjælp fra en læge.