Hver tiende dræbte cyklist kører på el-cykel

Ofte er det ældre mennesker, der kommer galt af sted på el-cyklerne.

Ingen af de dræbte nåede at bremse deres el-cykel, før det gik galt. (© Scanpix)

De såkaldte el-cykler med en lille hjælpemotor er blevet populære de seneste par år, især blandt de ældre dele af befolkningen.

Men de populære cykler kan være særdeles farlige. Ifølge en ny rapport fra Vejdirektoratet cyklede syv ud af 78 dræbte cyklister de sidste tre år på en el-cykel.

Og det er højt, når man tager i betragtning, hvor få el-cykler der er på markedet, mener Mette Fynbo, projektleder på Dødsulykkeprojektet i vejdirektoratet.

- Vi har ikke et specifikt tal for, hvor mange el-cykler der er, men vi ved, at der er væsentligt flere almindelige cykler, så umiddelbart er det en tendens, man skal holde øje med, siger hun.

Fælles for alle syv ulykker er, at der er tale om ældre personer. I et tilfælde var personen 63 år, og de resterende seks var alle mellem 81 og 88 år gamle.

Første gang elcykler undersøges

Det er første gang, at el-cykler er blevet undersøgt af Vejdirektoratets projektgruppe, og ifølge Mette Fynbo var det primære formål at finde ud af, om cyklernes hastighed spillede en rolle.

Det gjorde den ikke, men til gengæld fandt projektgruppen en række andre resultater.

- Vi har blandt andet konstateret, at de ikke har nået at opdage ulykken i tide og nået at bremse.

Cyklisterne bidrog selv til ulykkerne

Samtidig slår rapporten også fast, at cyklisten i seks ud af syv tilfælde selv bidrog til ulykken.

Fordi det udelukkende er de ældre, der kommer galt af sted på el-cyklerne, mener Mette Fynbo, at man bør overveje, at give de ældre et kursus i, hvordan man bruger el-cyklerne.

- Det er godt at ældre kommer op på cyklen, så de får en bedre mobilitet. Men så kan man for eksempel give dem nogle kurser i, hvordan man cykler på dem.