Hver tiende kører bil på trods af tvivl om promille

Over hver tiende dansker sætter sig bag rattet, selvom de er i tvivl, om promillen er for høj til at køre.

Det er især mænd, som sætter sig bag rattet, selvom de ikke er sikre på, om deres promille er for høj, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. (Foto: Tommy Kofoed © Scanpix)

Har jeg mon drukket for meget til at køre bil?

Det spørgsmål stiller mange danskere sig selv - hvorefter de alligevel sætter sig ind bag rattet. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen viser, at 12 procent af befolkningen inden for det seneste år har kørt bil, selvom de har været usikre på, om deres promille var for høj, og det tal er bekymrende, mener Michelle Laviolette, der er projektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

- Det er jo med til at give nogle rigtigt usikre trafikanter på vejene. Vi så jo gerne, at hvis man er bare den mindste smule i tvivl, så skal man lade bilen stå, siger hun.

Flest mænd i tvivl

Det især er mænd, som trodser tvivlen, viser undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik. Her svarer 16 procent nemlig, at de har sat sig bag rattet inden for det seneste år, selvom de godt vidste, at promillen lå på grænsen - eller over.

Til sammenligning er det 7 procent af kvinderne, som har oplevet samme tvivl inden for det seneste år. Et tal, som giver god grund til bekymring, siger Michelle Laviolette.

- Det svarer jo til, at hvis du sidder i et selskab med 10 mænd, så er der en eller to, som sætter sig ud bag rattet, selvom de er i tvivl, om de har drukket for meget.

Ikke overraskende forskel

Men den store forskel på mænd og kvinder, som trodser tvivlen om promillen, når de kører bil, kommer ikke bag på Michelle Laviolette.

- Tallene passer jo fint med, at der også er langt flere mænd end kvinder, der er involverede i spiritusulykker.

Derfor har hun også et råd til både mænd og kvinder, som får sig et glas eller to og er usikre på, om de må køre bil.

- Så længe man er i tvivl, så skal man bare lade være. Hvis man er i tvivl, skal man lade bilen stå, siger Michelle Laviolette.