Hver tredje af os har slået hånden af familiemedlem

Der sker flere brud mellem familiemedlemmer, fordi vi er mindre afhængige af hinanden. Hvert tiende brud er permanent, viser undersøgelse.

De fleste af os ser frem til at fejre jul, hvor vi kan være sammen med den nærmeste familie.

Men for en del af os er stamtræet ikke komplet, når vi mødes i juledagene. Der er nemlig adskillige, der ikke ser et eller flere nære familiemedlemmer i højtiden, fordi de helt har droppet kontakten med dem.

En repræsentativ undersøgelse udført af Epinion for DR Nyheder viser, at hver tredje af os har eller har haft en konflikt med en nært familiemedlem, som har ført til et brud.

Hvert tiende brud er permanent

For 13 procent af de adspurgte er bruddet kun kortvarigt, men for andre varer det ved.

Godt hver tiende svarer, at de har oplevet et langvarigt brud, mens næsten hver tiende har haft en konflikt med et nært familiemedlem, der har ført til et permanent brud.

Undersøgelsen viser, at de konflikter, der ligger bag brud i familier, oftest foregår mellem børn og en eller begge forældre eller mellem søskende.

Flere brud i familien

Der sker flere brud i familien end tidligere. Det hænger sammen med, at vi ikke længere er økonomisk afhængige af hinanden, forklarer familieforsker Lars Dencik fra RUC:

- Folk er mere uafhængige af hinanden. De har ikke brug for hinanden økonomisk. Der er ingen social fordømmelse knyttet til det i forhold til tidligere. Derfor ser vi flere brud.

Advokat og mediator Jørn Nedergaard, der mægler i familiekonflikter oplever, at det ofte er små problemer, der udløser brud.

- Hvis der ikke bliver taget hånd om det, og hvis ikke vi sørger for at holde dialogen i gang og tale ud om det, så kan det vokse til noget større, siger han.

I aften kl. 21.30 på dr.dk kan du chatte med Jørn Nedergaard og få gode råd til, hvordan du løser konflikten i din familie. Du kan også se mere om brud i familier i TV Avisen 18.30 og 21.30.