Hver tredje dansker: Gør det straffrit at slå en indbrudstyv

En stor del af danskerne mener ikke, man skal straffes for at forsvare sig selv, viser ny måling.

Mikael Søgaard fra Auning fik otte måneders ubetinget efter at have været i kamp med indbrudstyve. Med sig havde han et baseballbat. Dommerne valgte at gøre hele dommen ubetinget, da Mikael Søgaard er tidligere straffet for vold.

Hvis en person er udsat for et indbrud eller tyveri, og det ender med, at personen vælger at handle selv og slå tyven med et boldtræ, skal det ikke straffes.

Sådan er holdningen hos mange danskere, ifølge en meningsmåling som Epinionhar foretaget for DR Nyheder.

Den viser, at mere end en tredjedel af danskerne er helt enige i, at det bør være straffrit, at man slår en indbrudstyv med et boldtræ for at jage vedkommende ud af ens hjem, uanset om indbrudstyven er truende eller ej. 27 procent er delvist enige.

Men danskernes holdning stemmer langt fra overens med juraen. I dokumentaren "Må man slå en tyv", som DR sender i aften, bliver der sat fokus, hvornår der er tale om nødværge og selvtægt, når en person forsvarer sig ved et indbrud eller tyveri.

Her fortæller advokat Michael Juul Eriksen, at der er en meget snæver grænse for nødværge i det danske restsystem.

- Jeg tror, at alle vil synes, at hvis man er udsat for et angreb og der går en person rundt i ens hjem midt om natten, hvor ens børn eksempelvis sover, så har man ret til at nedkæmpe denne person. Det er ikke en selv eller ens børn, der skal tage risikoen for, hvad den person er ude på. Den risiko må ligge på ham, siger han og fortsætter:

- Men sådan tænker det juridiske system altså ikke. Der er grænsen meget snæver. Så man er i en situation, hvor man bør være nervøs for grænsen for at forsvare sig selv, fordi du meget hurtig kan komme over grænsen, for hvad der er tilladt.

Ikke lov til at straffe

Netop derfor er det problematisk, når borgerne vælger at tage loven i egen hånd. Det mener professor emeritus i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen.

- Vi kan ikke acceptere, at borgerne ikke har lov til at beskytte sig selv. Men de har ikke lov til at straffe, for der har vi et politi og et retsvæsen, siger han i dokumentaren "Må man slå en tyv".

Dommerformand Michael Sjøberg har samme holdning. Det skal ikke være borgerne, der skal forfølge forbryderne. Sker det, kan det ende med, at det er dem, der risikerer at blive straffet.

- Jeg ville tænke mig om en gang til, før jeg gør noget. Med mindre man er i en situation, hvor gerningsmanden direkte truer en, så ville jeg ikke gribe til våben, men forsøge på anden måde at afskære gerningsmandens flugt og tilkalde politiet, siger han.

Du kan se dokumentaren ’Må man slå en tyv’ kl. 20.45 på DR TV.

Rettelse: I billedrubrikken er der tilføjet, at Mikael Søgaard fik otte måneders fængsel for at have slået en indbrudstyv med et baseballbat. Dommerne valgte at gøre hele dommen ubetinget, da Mikael Søgaard er tidligere straffet for vold.

Facebook
Twitter