Hver tredje dansker har telefonen med på lokum

Vi har efterhånden telefonen med alle vegne. - Man kan overveje, om det er en god idé at tage 300-400 venner med i seng, advarer internetpsykolog.

Vi danskere leger med telefonen på lagnerne og har den med på lokum. - Man kan overveje, om man skal have 300-400 venner med i seng, siger interpsykolog. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Vi har den med i seng og snakker gerne i den, mens vi er lokum.

Smartphonen er blevet mange danskeres bedste ven og er snart med alle steder i løbet af en dag. For eksempel leger hver tredje (34 procent) af os med telefonen, mens vi sidder med ballerne på et toiletbræt.

Det viser en undersøgelse fra teleselskabet Telenor, der har spurgt 927 kunder, hvordan og hvorhenne de bruger deres smartphone.

Og tallene overrasker ikke internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen.

- Førhen kunne folk finde på at hyggeskide og læse avis. Derfor er det ikke overraskende, at man nu tjekker nyheder på telefonen for eksempel. Der er naturligvis nogle hygiejniske overvejelser, men ellers er udviklingen ikke bekymrende, siger han til dr.dk.

Skal du have 400 venner med i seng?

Derimod er det er skråplan, at to ud af tre (64%) os tager den smarte telefon med, når vi smutter under dynen om aftenen.

- Sengen er der, hvor vi skal slappe af. Man kan spørge sig selv, om det er en god idé at tage 400 mennesker med i seng og lade dem snakke til os over de sociale medier, advarer siger Anders Colding-Jørgensen.

- Man taler for eksempel meget om danskernes manglende sexlyst. Og der bliver nok ikke mere gang i lagnerne af at lege på facebook frem for med partneren, vurderer internetpsykologen.

Smartphonen er ved mange danskeres side dagen lang, fra de tjekker den første gang om morgenen, til vi falder i søvn med den ved siden af hovedpuden.

Syv ud af ti danskere har en smartphone.

Og de har den fremme flere og flere gange i løbet af dagen for at tjekke nyheder, blande os på sociale medier og se tv. Halvdelen mener, at de gør det mere i dag end for et år siden.

Ekspert: Køb et vækkeur

Hvad der er et sundt forbrug af sin smartphone, gør Anders Colding-Jørgensen sig ikke til dommer over. Men selv har han sparket den ud af soveværelset.

- Kan du ikke komme op uden din telefon? Sludder. Køb et vækkeur. Det er ikke afgørende, hvor du trækker grænsen, men at du gør det, siger internetpsykologen til dr.dk.

- Det er det samme med den rumklang, der er, når man snakker en ven, der er på kummen. For nogen er det ganske naturligt, da vi er blevet vant til, at vores samtaler over telefonen er løsrevet fra tid og rum, forklarer han.

Smartphone mere spændende end kæresten

Men selv om vi leger mere og mere med vores telefoner, er vi langt fra blevet en nation af smartphone-slaver.

Langt de fleste af os er nemlig stadig mere bange for at glemme pung (26 procent) og nøgler (57 procent) end den smarte telefon, når vi går hjemmefra (11 procent).

Dog afslørede en undersøgelse, som YouGov lavede for MetroXpress i december, at hver tiende dansker bruger mere tid på telefonen end på kæresten.

Derudover svarede knap hver tiende forælder (9 procent), at de bruger mere tid på telefonen end deres hjemmeboende børn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk