Hver tredje får ret i klager over sygedagpenge

Hos fagforeningerne oplever man oveni købet, at den nye lov om sygedagpenge fra sidste sommer har gjort problemerne endnu større.

Der er fejl i mere end hver tredje sag, hvor syge borgere klager over, at kommunen har raskmeldt dem og stoppet deres sygedagpenge - og sådan har det været i syv år.

Der er fejl i mere end hver tredje sag, hvor syge borgere klager over, at kommunen har raskmeldt dem og stoppet deres sygedagpenge, skriver Avisen.dk.

Sådan har det været de seneste syv år.

Det viser nye tal fra Ankestyrelsen, der har opgjort, hvordan det er gået med klagesagerne over sygedagpengelovens paragraf om udarbejdsdygtighed tilbage fra 2008.

- Der er for mange, der er nødt til at klage

Til efteråret starter Ankestyrelsen en undersøgelse af kommunernes sagsbehandling af sagerne. Det er FTF og LO, der har krævet en såkaldt praksisundersøgelse, der har fået opbakning af beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Vi synes, der er for mange, der er nødt til at klage. Vi er nødt til at finde ud af om retsgrundlaget i kommunernes sagsbehandlingen er i orden. Hvis det er det, er der måske brug for at se på, om loven er rimelig, siger Jette Høy, konsulent i FTF til Avisen.dk.

LO og FTF sidder i Ankestyrelses praksisudvalg og har længe været bekymrede over om den høje andel af fejlsager i Ankestyrelsen dækker over, at problemet i virkeligheden er endnu større, fordi mange ikke klager.

- Det er naturligvis ikke i orden, at så mange mennesker bliver raskmeldt på et forkert grundlag. Kommunerne bliver nødt til at se på det enkelte individ og vurdere, hvordan vedkommende bedst kommer tilbage i job, siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert til Avisen.dk,

Ny lov forværrer problemet

Hos fagforeningerne oplever man oveni købet, at den nye lov om sygedagpenge, der trådte i kraft sidste sommer, har gjort problemerne endnu større.

- Vi har haft en sag hvor et medlem kunne arbejde 12 timer om ugen, og så sagde kommunen, at hun kunne forsørge sig selv, og raskmeldte hende, siger Mona Striib, næstformand i FOA til Avisen.dk.

Hun siger, at FOA vil fastholde presset, indtil der er bragt orden på forholdene for de sygemeldte.

Det går den gale vej

Tallene fra Ankestyrelsen omfatter stort set kun sager efter den gamle lovgivning.

I 2013 faldet tallet ellers et enkelt år, så Ankestyrelsen vurderede at, der nu kun var fejl i 25 procent af sagerne. Men sidste år gik det den gale vej igen, oveni købet til det højeste nogensinde, nemlig 37 procent.

I Kommunernes Landsforening siger kontorchef Niels Arndt, at når man ser på andelen af afgørelser som Ankestyrelsen ændrer eller sender til ny behandling i kommunen, så må man tage i betragtning, at antallet af klagersager udgør en overordentlig lille andel af det antal afgørelser, som kommunerne træffer.

- Problemstillingen har i en lang årrække været bearbejdet i dialog mellem de berørte parter fra kommuner og faglige organisationer, og det er vigtigt, at denne dialog fortsætter, og at vi løbende holder øje med udviklingen, siger Niels Arendt Nielsen, kontorchef i KL til Avisen.dk.

Facebook
Twitter