Hver tredje gave til hospitaler går til børn

Der er stor forskel på, hvilke sygdomme hos børn der tiltrækker flest donationer.

En tredjedel af alle donationer til de danske hospitaler går til afdelinger, der arbejder med børn. Dog er det kun 12 procent af det samlede donationsbeløb, der går til børnene. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Det er ikke kun juleaften, at børnene får flest gaver. Når der bliver doneret penge og gaver til danske hospitaler, bliver næsten hver tredje gave givet til børne- og ungeafdelinger.

Siden 2009 har hospitalerne modtaget omkring 1.000 donationer øremærket til børn og unge for op mod 27 millioner kroner.

Det viser en kortlægning af donationer til de danske hospitaler siden 2009, foretaget af DR's Undersøgende Databaseredaktion.

Donationer til hospitaler (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Stor mængde børnegaver er naturlig

At det oftest er børneafdelingerne rundt om på de danske hospitaler, der modtager gaver og donationer, kommer ikke bag på sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen.

- Det overrasker mig ikke, at den gruppe, der får flest donationer, er børn. Ofte når vi snakker donationer fra de mindre givere, virksomheder eller privatpersoner, ligger der følelser bag. Og der må man nok bare erkende, at et sygt barn vækker mere givertrang end en patient på 70 år.

Også når det kommer til beløbets størrelse, ligger børnene i toppen dog overgået af donationer, der ikke er givet til specifikke afdelinger. Beløbsmæssigt er det 12 procent af den samlede sum, som går til børn.

Distraherer tankerne fra sygdom

Aarhus Universitetshospital har de sidste fem år modtaget donationer for op mod 125 millioner kroner, hvilket gør det til det mest begavede hospital i Danmark. Også deres børneafdeling ligger i top, når det kommer til donationer.

Ledende overlæge på børneafdelingen Rune Weis Næraa er ikke i tvivl om donationernes betydning for børnene.

- Det giver ekstra muligheder for at indrette afdelingerne med ting og sager, som børnene kan have glæde af sammen med familien. Donationer er ikke med til at gøre behandlingen bedre, men de er med til, at man bedre kan være i den, siger han.

Ifølge overlægen kan det, at have adgang til legetøj og underholdning, være med til at tage fokus fra det at være indlagt og vide, at man skal igennem nogle ubehagelige ting.

Store hospitaler får den største del af kagen

På trods af at børneafdelingerne får en stor del af donationerne, er det dog langt fra alle børneafdelinger i landet, der bliver beriget i samme omfang som Aarhus Universitetshospital. Det er der dog en logisk forklaring på.

Langt hovedparten af donationerne gives nemlig til børn med hjerte- og kræftsygdomme, fortæller Rune Weis Næraa. Sygdomme, der i højere grad end andre sygdomme, rykker ved folks følelser.

- De store afdelinger får mere, fordi vi er mere synlige, og fordi vi har patientgrupper som får mange donationer. For eksempel er børn med hjertesygdomme kun på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital, så det er naturligt, at det er de sygehuse, der bliver hovedmodtagerne af donationer.

Men burde man ikke fordele donationerne mere ligeligt mellem børneafdelingerne?

- Det er svært, for det er folk selv, der bestemmer, hvem de giver donationer til. Af og til har vi et dilemma, fordi vi kan se, at andre børnepatientgrupper, som for eksempel børn med neurologiske sygdomme, er lige så hårdt ramt, siger han.

Føler sig lidt snydt

Et af de hospitaler, der ligger i den lave ende af skalaen, når det kommer til donationer, er Nykøbing Falster Sygehus, hvis børneafdeling har neurologiske sygdomme som et af sine fokusområder.

Donationer til hospitaler (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Her er man godt klar over, at nogle medfødte tilstande er 'finere' end andre, og at afdelinger med fokus på kræft- og hjertesyge børn får større bevågenhed.

- Ind i mellem føler vi os da lidt snydt, men vi er meget taknemmelige for vores støtteforening, der er en cadeau til vores børne- og ungdomsafdeling. Ellers skulle jeg gå og være kronisk misundelig. Det er livet for kort til, siger Lise Bjerglund, ledende overlæge på børne- og ungeafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.

Skaber hjemlige omgivelser

Selvom afdelingen modtager langt færre donationer end de store hospitaler, så er man, i kraft af sin støtteforenings hjælp, i stand til at skabe nogle spændende og hjemlige omgivelser for børnene.

Noget der kommer alle til gode.

- Vi går jo også og nyder de lyse omgivelser og udsigten til Guldborgsund. Det er nemmere at blive sur, når man går ned af en smal gang med brune vægge end på en bred gang med glade farver på væggene, og vores humør smitter også af på børnene og deres familier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk