Hver tredje HIV-smittede ved ikke, at de er syge

For få bliver testet for HIV. Læger er bange for at fornærme nogen, mener professor og Aidsfondet. For få bliver testet.

Selvom der er sket meget siden 80'ernes skræmmeretorik mod AIDS-smitte, så hersker der stadig mange fordomme i dag, mener professor. (© Scanpix)

Hver tredje HIV-smittede i Europa ved ikke, at de er smittede, og er dermed i risiko for at smitte andre.

Det viser en stor, fælleseuropæisk undersøgelse som den danske professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, Jens Lundgren, står bag og som i dag bliver offentliggjort.

I alt 2,4 mio. europæere er smittet med HIV. 850-900.000 af dem uden at vide det.

- Det er alvorligt. Når man ikke ved det, så tager man selvfølgelig ikke de forholdsregler, som man ellers vil gøre for at undgå at smitte dem, man elsker og er sammen med, siger han.

Fra 2009 til 2010 steg antallet af HIV-smittede i Europa for første gang i flere år, og i Østeuropa ser man den største stigning i HIV-ramte blandt både hetero- og homoseksuelle i verden.

Behandlinger bliver sat i gang for sent

Det er tal, man genkender hos Aidsfondet, fortæller ansvarlig for kommunikation, Ida Brix. Her arbejder man med, at hver femte HIV-smittede dansker ikke kender til sin sygdom:

- Og halvdelen af dem, der bliver testet for HIV, bliver testet for sent - altså når de allerede burde være i medicinsk behandling, siger hun.

Som HIV-smittet kan man nemlig gå rundt i flere år uden at ane, at man udgør en smittefare: Symptomerne viser sig typisk først efter 8-11 år, hvor immunsystemet nedbrydes.

Og den effektive behandling som lægevidenskaben kan tilbyde i dag er netop allermest effektiv, hvis den bliver sat i værk i tide:

- Derfor er det også et meget stort problem for den enkelte, hvis det ikke bliver opdaget, siger Ida Brix.

Undskyld, er du løs på tråden?

Og at alt for få bliver testet for HIV skyldes en ting, mener både professor Jens Lundgren og Aidsfondet: De praktiserende læger er bange for at fornærme nogen, ved at tilbyde en HIV-test så snart de mindste symptomer viser sig:

- Som læge er man måske ikke meget for at formode, at en patient er skjult homoseksuel eller særlig promiskuøs, siger Ida Brix fra Aidsfondet.

Jens Lundgren påpeger, at alle er i risiko for at få AIDS, lige så snart de er seksuelt aktive:

- Men jeg tror ikke, at lægerne er uvidende om det. Jeg tror simpelthen, der er barrierer blandt læger over for at bede folk om en HIV-test, fordi HIV og AIDS stadig er forbundet med et stort tabu, siger han.

Leverbetændelse? Test for HIV

Sammen med sin europæiske kollegaer har Jens Lundgren derfor defineret nogle tilstande hos patienter, der bør føre til, at man tester for HIV.

Det er for eksempel leverbetændelse, tuberkulose, livmoderhalskræft, svamp i spiserøret og lymfeknudekræft.

- De sygdomme har en potentiel sammenhæng med HIV-infektion, og derfor bør alle patienter med disse sygdomme testes, siger Jens Lundgren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter