Hver tredje kvinde fravælger screening for livmoderhalskræft

Hver tredje kvinde vælger screening for livmoderhalskræft fra, viser tal.

35 procent af de kvinder, der bliver indkaldt til screening for livmoderhalskræft dukker ikke op, viser en opgørelse (© DR)

Selvom kvinder kan forebygge den farlige livmoderhalskræft ved at gå til regelmæssig undersøgelse, fravælger mere end hver tredje den vigtige screening efter at være blevet indkaldt.

Det oplyser Danske Regioner til DR Nyheder.

Tallene fremgår af rapporten "Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening 2012", som er udarbejdet af Kompetencecenter for Epidemiologi og Biostatistik på baggrund af tal fra 2010.

Ifølge rapporten møder knap 65 procent af kvinderne op til screening, mens lidt over 35 procent af den ene eller anden grund undlader at få en tid hos lægen, lyder det fra Danske Regioner.

- Det er trist

Mandag kom det frem, at flere tusinde kvinder i en årrække ikke er blevet indkaldt til de faste kontroller, hvilket betyder, at nogen har fået livmoderhalskræft selvom det kunne have været undgået.

Hos Kræftens Bekæmpelse er overlæge Iben Holten derfor ked af den lave deltagerprocent.

- Det er trist. Og det er alt for lavt, for med den her screening har vi en virkelig god mulighed for at forebygge livmoderhalskræft, siger hun.

Især de unge vælger det fra

Når danske kvinder fylder 23 år, får de hvert tredje år en invitation til screening for livmoderhalskræft.

Hvis de ikke svarer på den første invitation, får de efterfølgende to andre henvendelser. Efter den tredje henvendelse har kvinderne 270 dage til at møde op hos lægen til undersøgelse, inden de bliver listet som "ikke deltagende" i screeningen, forklarer Danske Regioner.

Iben Holten fortæller, at deltagerprocenten ligger lavere end i andre screeningprogrammer. Hun mener, at det er fordi kvinderne er så unge, når de bliver indkaldt.

- Jeg tror ikke, at mange af de unge ved, at de kan få den her sygdom. Halvdelen af kvinderne, der får livmoderhalskræft er under 45 år, og det tror jeg ikke, at de unge ved, siger hun.

Kan have fatale konsekvenser

Og det er bekymrende, mener hun. For at udeblive fra screeningerne kan have fatale konsekvenser:

- Konsekvenserne er, at kvinderne får forstadier til kræft som på længere sigt kan give livmoderhalskræft, og det kan både betyde, at nogen dør, men det kan også give en masse følgevirkninger, forklarer Iben Holten.

350.000 kvinder fik en invitation til screening for livmoderhalskræft i 2010.

Har du fået invitationen til screening, men har valgt ikke at tage imod den? Så vil DR Nyheder rigtig gerne høre fra dig. Send en mail til bmeg@dr.dk, så tager vi fat i dig.