Hver tredje mener, at ledighed er selvforskyldt

Står man uden et arbejde efter to års ledighed, så er det, fordi man ikke vil tage de job, der er til rådighed, mener mange danskere.

I sidste uge opjusterede Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet sit skøn over, hvor mange der står til at miste retten til dagpenge.Nu forventer man, at 17.000-23.000 personer vil have opbrugt deres dagpenge i første halvår 2013. (Foto: Torben Åndahl © Scanpix)

Når op mod 23.000 danskere i første halvdel af 2013 risikerer at miste deres dagpenge efter to års ledighed, er det deres egen skyld.

Det mener hver tredje dansker.

I en måling, som Epinion har lavet for DR, svarer 33 procent, at de er helt eller delvist enige i, at langtidsledighed skyldes, at den ledige ikke vil tage de job, der er til rådighed.

- Jeg synes, det er en meget bekymrende andel, og det tyder på en forråelse blandt en del af befolkningen, siger Lars Olsen, journalist og forfatter til flere bøger om sociale skævheder og et samfunds sammenhængskraft.

Skæv mediekampagne forvrænger virkeligheden

Han mener, at befolkningen er blevet offer for en meget skæv kampagne, hvor flere medier har fremstillet det som om, det er den lediges egen skyld, og at der er en masse job, der ikke kan blive besat.

- Og når man så har kradset lidt i overfladen, så har eksemplerne jo ikke holdt. Men det bliver hængende som en fordom hos en del af befolkningen.

48 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarede, at de er helt eller delvist uenige i, at ledighed er selvforskyldt.

Politisk standpunkt spiller ind

Hvor krydset sættes på stemmesedlen har stor indflydelse på, hvordan man ser på langtidslediges medansvar for deres situation.

Hvor 47% borgerlige vælgere er enige i, at længere tids ledighed skyldes, at dagpengemodtagere ikke vil tage de ledige job, er kun 20% af venstrefløjens vælgere enige i det udsagn.

Epinion har også spurgt til folks holdning til et liv på offentlig forsørgelse, og her er billedet ganske tydeligt:

Flere mister dagpengene

88% af danskerne mener ikke, det er i orden, hvis folk i den arbejdsdygtige alder vælger et liv på offentlig forsørgelse. Blandt de borgerlige vælgere er tallet helt oppe på 93%.

I sidste uge opjusterede Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet sit skøn over, hvor mange der står til at miste retten til dagpenge.

Nu forventer man, at 17.000-23.000 personer vil have opbrugt deres dagpenge i første halvår 2013. Tidligere har regeringen holdt fast på, at det tal lå på 7.000-12.000.

P1 sætter fokus på deadline for dagpenge, når de lørdag sender live fra indkøbscenteret Rødovre Centrum. Her vil vært Søren Carlsen bede både virksomheder, ledige og politikere om at komme med forslag til, hvordan de mange, der risikerer at miste dagpengene, kan hjælpes.

Hør med på P1 eller følg debatten via webcam på dr.dk kl. 12.15 - 13-33.

Facebook
Twitter