Hveranden bilist sms'er bag rattet

Halvdelen af danskerne sms'er, når de kører bil. Børnefamilierne er hårdest ramt.

mobiltelefon og bilkørsel (© Colourbox)

Næsten halvdelen af danskerne taster sms'er med den ene hånd, mens den anden hviler på rattet.

En undersøgelse foretaget af YouGov Zapera for forsikringsselskabet Codan viser, at 47 procent af danske bilister det seneste år har skrevet eller læst sms'er, mens de kørte bil.

Børnefamilier er farligst

Man kunne tro, at det er de yngste bilister, som sms'er mest, men det er ikke tilfældet.

Danskere i forældre-alderen er blandt de mest ivrige på tasterne. Hele seks ud af ti af de adspurgte bilister i alderen 30-39 år har sms'et på vejen.

Derefter kommer frisk fra glatbanen de 18-29-årige, hvoraf 55 procent slipper øjnene fra vejen for at kigge på deres telefon.

Men de 40-49-årige kan også følge med i den dårlige statistik. Ligesom for de yngste bilister sms'er 55 procent af de 40-49-årige i stedet for at passe kørslen.

Forsikringen dækker

Produktchef Lotte Schartau fra Codan mener, tallene giver stof til eftertanke.

-

Det er især tankevækkende at se, hvor udbredt fænomenet er i næsten alle aldersgrupper. Småbørnsfamilierne er endda blandt dem, som oftest har fat i telefonen, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Som udgangspunkt vil bilforsikringen normalt dække skader på egen eller modpartens bil, også selv om føreren har været uopmærksom og sms'et i trafikken. Codans erfaring er dog, at kun meget få bilister angiver mobilen som årsag, når de anmelder en skade.

En amerikansk undersøgelse fra Virginia Tech Transportation Institute har vist, at ulykkesrisikoen kan blive mere end tyve gange højere, hvis man sender sms'er, mens man kører bil.