Hvert andet barn i 6. til 9. klasse har haft en ubehagelig oplevelse online: Et sted er der ’markant’ kønsforskel

De ubehagelige oplevelser dækker over alt fra hadefulde kommentarer til deling af billeder.

4 ud af 10 drenge i 9. klasse ville ikke fortælle deres forældre, hvis de blev udsat for trusler online, viser ny undersøgelse. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Hvis du kaster blikket udover en dansk 6., 7., 8. eller 9. klasse, så har hver anden af de børn, der sidder foran dig, haft en ubehagelig oplevelse på nettet.

For hvert fjerde barn er det sket flere gange.

Det viser en ny undersøgelse fra projektet Algoritmer, Data og Demokrati, lavet i samarbejde med Red Barnet, Børns Vilkår og Center for Digital Pædagogik.

De ubehagelige oplevelser dækker over alt fra hadefulde kommentarer og trusler til sager med for eksempel ulovlig billeddeling.

Og selvom det preller af på nogle, så er der en stor gruppe af unge, der ikke bare får overtrådt deres grænser online, men også efterfølgende bebrejder sig selv for, at det kunne ske.

Det fortæller Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

- For langt størstedelen ved vi, at de vender det indad. Og at de oplever skyld og skam, og at de føler, at de selv har ansvaret for, hvad de har oplevet på nettet, siger hun.

Kommer efter markant udmelding fra USA's sundhedsvagthund

Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at USA's øverste sundhedsfaglige myndighed, US Surgeon General, tidligere på ugen koblede sociale medier sammen med den bølge af mistrivsel blandt børn og unge, som man oplever i USA.

- Børn og unge på sociale medier er ofte udsat for ekstremt, upassende og skadeligt indhold, og dem, der bruger mere end tre timer om dagen på sociale medier, står over for en fordoblet risiko for dårligt mentalt helbred - herunder symptomer på depression og angst, lød en af konklusionerne.

Tallene i rapporten er dog heller ikke nogen, der overrasker Kathrine Elmose Jørgensen. Når telefonen hos Børns Vilkår ringer, er der nemlig ofte et barn med en ubehagelig oplevelser i bagagen i den anden ende.

- Det er ikke et overraskende tal, men det er alarmerende, siger Kathrine Elmose Jørgensen.

alarmerende, at Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, ikke tøver med at efterspørge handling.

- Det er afgørende, at vi som samfund regulerer de sociale medier og gaming-industrien langt bedre. Ellers efterlader vi en stor del af Danmarks børn og unge ubeskyttede og meget udsatte for techvirksomhedernes kyniske kommercielle interesser, siger Rasmus Kjeldahl i en pressemeddelelse.

Kathrine Elmose Jørgensen fra Børns Vilkårs bedste råd til, hvordan du som forældre bedst taler med dit barn om ubehagelige oplevelser.

'Markant' forskel på piger og drenge

Det eksakte tal for, hvor mange unge, der har haft en ubehagelig oplevelse på nettet er 51 procent. Men det ser noget anderledes ud, når man kigger separat på kønnene.

60 procent af pigerne har én eller flere gange oplevet noget ubehageligt online, mens dette gælder for 48 procent af drengene. 59 procent af drengene bekymrer sig slet ikke for at opleve noget ubehageligt online, mens det blandt pigerne kun er 31 procent.

Omvendt er pigerne langt bedre til at tale med deres forældre om det, når de har oplevet noget ubehageligt på nettet.

"Når det kommer til at håndtere ubehagelige situationer online eller placere et ansvar for digitale udfordringer, ser vi en markant forskel mellem drengenes og pigernes svar".

"I ubehagelige situationer såsom trusler, afpresning eller deling af nøgenbilleder svarer drengene i langt mindre grad end pigerne, at de ville involvere deres forældre", fremgår det af undersøgelsen.

Hos børns vilkår efterlyser man regulering af både sociale medier og gaming-industrien. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Det kan der være mange forskellige forklaringer på. Men en af dem er ifølge Kathrine Elmose Jørgensen, at der igennem mange år særligt har været fokus på, hvad piger og unge kvinder kan blive udsat for online.

- Vi ved, at nogle forældre i højere grad bekymrer sig om det, deres døtre kan blive udsat for på nettet, end det drengene kan opleve.

- Så der kan også være noget med, at forældrene måske er bedre til at spørge ind til pigerne eller har en større forståelse for, at man som pige kan opleve ubehagelige ting på nettet.

Lige nu oplever et stigende antal unge drenge at blive økonomisk afpresset af bagmænd, der har lokket intime billeder ud af dem.

I starten af måneden kunne Politiken fortælle, at antallet af mænd, der anmelder sextortion (afpresning med intime billeder, red.) var gået fra 98 anmeldelser i 2019 til 589 i 2022.