Hvert fjerde barn mobbes digitalt

Børn helt ned til 10 år forfølger hinanden med alle digitale midler. En undersøgelse viser at hver fjerde barn i folkeskolen har fået uønskede sms'er eller grove kommentarer på Facebook.

(© Scanpix)

"Møgluder." "Din mor er psykisk syg." "Vi kommer og smadrer dig."

Tonen er meget grov, når børn helt ned til 10 år mobber hinanden på nettet og SMS.

DRs Bag Facaden har lavet sin egen undersøgelse af omfanget. Svarene fra 1054 skoleelever fra 5 skoler rundt omkring i landet viser, at hver fjerde barn i folkeskolen har følt sig mobbet digitalt.

11-årig blev kaldt luder

Programmet fortæller historien om Liva Manghezi, der kun var 11 år, da to af hendes veninder skrev i hendes Facebook status.

- Jeg var en luder, og hvis man ville have suttet pik, skulle man bare komme hen på min skole. Og så stod der adressen på min skole, fortæller hun.

Casper Lyhne på 17 år er blevet mobbet det meste af sin skoletid. På et tidspunkt fik han en SMS hvert tredje sekund.

Ensom og indelukket

- Jeg var virkelig ensom. Og jeg blev meget indelukket. Jeg var ikke sammen med andre," siger Casper Lyhne.

Mobningen foregår ofte skjult fra forældrene og kan få alvorlige konsekvenser. Alligevel er digital mobning ikke nævnt i lovgivningen med ét ord. Red Barnet får mange henvendelser fra fortvivlede børn, der ikke ved, hvordan de skal løse problemet.

- Vi har haft henvendelser fra en pige der har modtaget flere tusinde sms'er i løbet af en sommerferie. Det er jo en meget meget voldsom oplevelse, fortæller psykolog Sara Hagström fra organisationens onlinerådgivning BuddyGuard.

Facebook-mobning førte til selvmord

I udlandet har digital mobning ført til flere selvmord, f.eks. i Australien, USA og England.

Bag Facaden er taget til England for at besøge forældrene til en 15-årig dreng, der tog sit eget liv efter at være blevet truet på Facebook.

- Det vi siger til mobberne er: Stop! For du ved ikke, hvad du gør. Du tror måske det er en joke. Men det er ikke en joke, når nogen tager deres eget liv, siger faderen Robert Mullaney.

Bag Facaden – Jaget på Facebook sendes Kristi Himmelfartsdag, torsdag den 2. juni, kl. 20.30 på DR1. Se mere på www.dr.dk/bagfacaden og http://www.facebook.com/BagFacadenDR

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter