Hvert fjerde hus er farligt at bo i

Omkring hvert fjerde fritliggende hus i Danmark kan være farligt at bo i, da det har en for stor koncentration af radon i indeklimaet.

hus (© Colourbox)

Omkring 300 personer mister hvert år livet af lungekræft grundet indånding af radon. Det er flere døde end både trafikken og ildebrande er skyld i - her døde i 2011 henholdsvis 224 og 60.

Det skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Men alligevel er der ikke mange, der frygter radon og laver kampagner for sikre huse.

Prosfessor undrer sig

Den manglende opmærksomhed undrer professor på Statens Byggeforskningsinstitut, SBi, Lars Gunnarsen, der har forsket i blandt andet radon i mange år.

- De tal, der foreligger, er valide. I større koncentration er radon direkte farlig for mennesker, og der er rigtig mange af de fritliggende enfamiliehuse, som ikke er beskyttet mod radon og dermed kan de ikke holde gassen ude. Og det undrer mig, at man vil leve med det, siger Lars Gunnarsen.

Antallet på de 300 døde om året er ganske vist. Det stammer fra Sundhedsstyrelsen og er gennemtjekket flere gange.

Valid

SBi's vurdering af antallet af fritliggende enfamiliehuse med radonkoncentrationer over 100 Bq/m3 kommer fra en ældre radon-landsundersøgelse, og den er kædet samen med Lars Gunnarsens seneste undersøgelser.

Konklusionen er, at mellem 25 og 27 procent af de fritliggende enfamilie-huse i dag har radonkoncentationer der overstiger grænseværdien på 100 Bq/m3, der står for bequerel per kubikmeter.