Hvert tredje terrorvåben brugt i Paris var købt lovligt

16 af de 45 skydevåben, der blev brugt ved terrorangrebene i februar og november sidste år i Paris, var købt lovligt.

Fire personer blev i januar 2015 dræbt i et jødisk supermarked i Paris samme dag, som satirebladet Charlie Hebdo blev angrebet. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Et smuthul i europæisk lovgivning gør det muligt at sælge deaktiverede våben, der nemt kan aktiveres igen, og nogle steder bliver de lovligt solgt til alle, der er fyldt 18 år.

Det smuthul har blandt andet terroristerne bag angrebene i Paris i februar og november sidste år udnyttet, skriver Politiken, der i samarbejde med otte andre europæiske medier har sporet de 45 våben, der blev fundet i forbindelse med de to angreb.

Mere end hver tredje af de våben - 16 ud af de 45 - endte i terroristernes hænder som følge af netop det smuthul.

Deaktiverede våben er våben, der er blevet uskadeliggjort, så de ikke kan affyre skarpe skud længere men blot kan skyde med løst krudt.

I Danmark bliver våbnene uskadeliggjort effektivt, men det er ikke tilfældet i flere andre EU-lande. Blandt andet fordi der ingen EU-lovgivning er på området.

I Slovakiet er uskadeliggørelsen af våbnene så lempelig, at det ifølge avisen bare kræver en boremaskine og lidt fingersnilde at gøre våbnene aktive igen.

I 2007 gjorde det slovakiske politi de øvrige 27 EU-lande opmærksom på, hvor let deaktiverede våben fra Slovakiet kunne reaktiveres ved at rundsende en plakat, der med simple instruktioner viste, hvordan det kunne gøre. I 2014 blev det dog konstateret, at der intet er sket.

/ritzau/