I Fælledparken i København bliver der sat telte op, gravet huller, malet skilte, trukket elkabler og omdirigeret trafik. Men spørger man derude, hvad der foregår, er der ingen kommentarer.
Det har forbindelse til Covid-19 - men mere vil Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Rigshospitalet, Region Hovedstadens pressetjeneste og Sundhedsministeriet ikke umiddelbart sige.
I Rigspolitiet videresender de dog et kort mailsvar. Man er i gang med at undersøge muligheden for at udvide testmulighederne for Covid-19, lyder det i en skriftlig udtalelse fra politidirektør Svend Larsen.
- Vi opbygger kapacitet for at kunne understøtte teststrategien. Derfor vil man i dag kunne se, at der begynder at rejse sig telte nogle steder i landet.
Men hvem og hvor mange der skal testes, vil de ikke udtale sig om.
- Det vil blive meldt ud på et senere tidspunkt, står der i mailsvaret.
Skal fintune et koncept
Lidt flere detaljer har de i Region Hovedstadens Center for Ejendomme. Her fortæller konstitueret vicedirektør Michael Langgaard Nielsen, at de er blevet bedt af NOST om at oprette denne testfacilitet i telte til at teste for Covid-19.
NOST er Den nationale operative stab, der er en enhed, der træder sammen for at koordinere mellem myndigheder i krisetider.
- Det er et koncept, der skal rulles ud på en eller anden måde. Jeg kender ikke rammerne for de test, der skal laves. Men vi prøver det af for at se, hvordan fysikken er i det.
Derfor har de haft Radius ude til at lægge el, og der er trukket vandrør.
Og udover Rigspolitiet stiller Region Hovedstaden og Rigshospitalet med klinisk personale til at finde ud af, hvordan testfaciliteten skal se ud og laves. For den bliver nok rullet ud i landet, lyder det fra Michael Langgaard Nielsen.
- Vi er blevet bedt om at stille det op. Og det er kun i Fælledparken indtil videre, men jeg går ud fra, at der kommer lignende faciliteter i andre regioner.
Teststrategi
På et tidspunkt ville Sundhedsstyrelsen teste 5.000 om dagen, så var ambitionen 10.000, og så var der igen ikke noget konkret mål.
I går skrev Statsministeriet så i en pressemeddelelse, at der skal lægges en samlet teststrategi for coronavirus.
I en bred politisk aftale var partierne enige om, at sundhedsmyndighederne skal fremlægge en samlet strategi for at teste for coronavirus.
Som en del af det skal frontpersonale som læger og sygeplejersker samt sårbare grupper testes, og derudover skal et helt nyt tiltag være en del af den danske teststrategi.
I aftalen fremgår det, at der skal indgå, at man tester et repræsentativt udsnit af befolkningen, så coronaudbruddet kan følges.