Hvis alle arbejder 37 timer om ugen, er der ingen pædagogmangel: I Silkeborg søger de nu kun fuldtidsansatte

Der ligger et 'kæmpestort' potentiale i at få alle pædagoger på fuldtid - men det er urealistisk, lyder det.

Der er akut behov for flere hænder i landets daginstitutioner. Særligt i og omkring de større byer. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Kunne vi lokke med nogle flere timer?

Sådan spørger landets kommuner i øjeblikket deres pædagogansatte i landets daginstitutioner. For der mangler uddannede pædagoger til at passe landets mindste.

Mere præcis mangler der akut 4.000 pædagoger.

Men hvis de 60 procent af landets pædagoger, som arbejder på deltid, gik på fuldtid, ville det give hele 4.800 ekstra årsværk ifølge pædagogernes fagforening, BUPL.

Det har fået blandt andet Silkeborg til nu kun at søge pædagoger på fuldtid.

- Hver gang vi får nogen til at gå op i tid, eller får nogen til at gå på fuldtid, skal vi jo ansætte færre pædagoger, siger sektionsleder for dagtilbud i Silkeborg Kommune, John Gejl.

En klar opfordring

Og indsatsen har virket. På et halvt år har kommunen fået 15 flere fuldtidsansatte – og flere pædagoger har sagt ja til mertid.

To af dem, der har søgt fuldtidsstillingerne, er de nyansatte pædagoger i Funder Børnehus

Pædagogen Annie Nilsson sagde ja til de 37 timer.

- Det giver god mening i forhold til børnene, at der er en gennemgående voksen hele dagen. Det er der kun, hvis vi har fuldtid. Og så passer det også godt ind i mit familieliv, siger hun.

Annie Nilsson og Mette Bersang arbejder på samme vuggestue i Funder Børnehus i Silkeborg Kommune. (Foto: Mia Thybo, DR)

Kollegaen Mette Bersang sagde nej tak – og fik jobbet alligevel.

Men vil du ikke være med til at løse manglen på pædagoger ved at gå på fuldtid?

- Jeg vil rigtig gerne hjælpe med at løse pædagogmanglen, men jeg har også en familie derhjemme, og for at jeg kan være frisk på mit arbejde, har jeg valgt kun at arbejde 30 timer.

Med blandt andre Annie Nilsson har kommunen hævet antallet af fuldtidsansatte pædagoger fra 14 til 20 procent. Men helt firkantet er det ikke, for der er ingen tvang – og kommunen vil jo også gerne have fat i pædagogerne.

- Er der nogen, der ønsker at være på 32 timer, så finder vi også ud af det. Men udgangspunktet er, at vores stillinger er på fuldtid, siger dagtilbudschef John Gejl, som dog erkender, at det er en svær opgave:

- Jeg tvivler på, at vi kan få alle til at gå op på fuldtid. Men vi gør da forsøget.

Et 'kæmpestort' (urealistisk) potentiale

DR har været i kontakt med i alt ti kommuner, hvor størstedelen arbejder med at få pædagoger op i tid. Hvis ikke fuldtid – så bare lige en time eller to ekstra.

Men selvom kommunerne nu har fokus på at få pædagogerne op i tid, er det ikke bare lige sådan at ændre. På tre år er pædagogerne på landsplan gået 0,3 timer op i snit om ugen.

I 2019 arbejdede pædagogerne på landsplan 33 timer. I 2022 lå det tal på 33,3 timer. Og der er store kommunale forskelle.

Der er flere forklaringer på den langsomme udvikling, ifølge Laust Høgedahl, arbejdsforsker ved Aalborg Universitet. For i flere år har en stor del af kommunerne mest søgt deltidspædagoger. Og derfor er det også urealistisk, at alle kommer op i tid.

- Der ligger et kæmpestort potentiale i at få flere op i fuldtid, men det er svært at ændre fra den ene dag til den anden.

- Pædagogerne har indrettet deres familie og arbejdsliv på at arbejde deltid, og der er også mange pædagoger, som ikke føler, de kan holde til at arbejde fuldtid. Det er simpelthen for hårdt, siger han.

Pædagogudfordringerne kan derfor heller ikke løses alene med fuldtid:

- Der er ikke én knap, man kan skrue på. Man er simpelthen nødt til at spille på hele klaveret og dreje på alle knapper, siger han og remser op:

- Der bliver helt generelt uddannet for få pædagoger, så vi skal uddanne flere pædagoger, vi skal have højere lønniveau, mere indflydelse og mere fleksibilitet i jobbet. Men det tager noget tid, inden vi står med den arbejdskraft.

- Indtil da er kommunerne nødt til at få løftet nogen pædagoger fra deltid til fuldtid - og det gøres jo også bedst ved at gøre det attraktivt at arbejde på fuldtid.

Fuldtid vs. privatliv og arbejdsvilkår

Fuldtidsmissionen møder da også blandede reaktioner hos begge pædagoger i Funder Børnehus.

- Jeg tænker, det vil være rigtig godt for børnene, hvis flere går op i tid, for vi mangler hænder. Men jeg kan godt sætte mig ind i, at familielivet også skal hænge sammen derhjemme, siger Annie Nilsson, som ikke selv vil afvise, at hun kan finde på at gå ned i tid, hvis det på et tidspunkt passer bedre med hendes privatliv.

Mette Bersang derimod frygter, at der kan komme færre ansøgere, når stillingerne som udgangspunkt er på fuldtid:

- Det er på godt og ondt, for vi har jo pædagogmangel. Men jeg tror, det kan skræmme nogen væk, for pædagogfaget er bare hårdt - men dejligt, siger hun og tilføjer:

- Måske vil jeg arbejde fuldtid, når min datter bliver større.