Hvis stjernetegn var videnskab: Se det stjernebillede du i virkeligheden er født under

Stjernerne står anderledes i dag, end da stjernetegnene blev indført for omkring 3.000 år siden. Se her, hvad det betyder for dig:

Astrologi har fundet vej til en masse nye brugere gennem populære apps og podcasts lige nu. Og uanset om du er en af dem, der tror på astrologi eller ej, så er du nok godt klar over, hvad dit stjernetegn er: Om du er født i Vandmandens, Tyrens eller Skorpionens tegn. Men er du nu også det?

Astrologi tager afsæt i troen på, at planeterne og stjernernes positioner, har en betydning for dit liv og din personlighed.

Men set med videnskabelige briller har jorden faktisk ikke længere samme orientering i forhold til stjernebillederne, som da stjernetegnene blev indført for omkring 3000 år siden af babylonerne.

Den lidt tekniske forklaring på det er, at aksen, som jorden roterer omkring, driver rundt som en snurretop. Det taget over 25.000 år, at foretage en hel runde, og selvom det altså går langsomt, så gør det, at tidspunkerne for, hvornår jorden - gennem solen - peger mod de forskellige stjernetegn, rykker sig. Du kan se en illustration af princippet i bevægelsen her:

Det betyder rent praktisk, at rigtig mange af os er født under et andet af de 12 stjernebillede end det, vores stjernetegn antyder. Og så er der til og med et 13. stjernebillede - Ophiuchus eller Slangebæreren, som det hedder på dansk - som babylonerne slet ikke valgte at inkludere dengang.

Hvis man kigger på en tidslinje, er der altså ret stor forskel på, hvornår man er født i et givent stjernetegn og hvornår jorden står i det tilsvarende stjernebillede - set fra Danmark lige nu. Der er for eksempel ret få dage, hvor man kan blive født under Skorpionens stjernebillede i forhold til det antal dage, hvor man kan blive født med Skorpionen som stjernetegn.

Ny viden, men ingen forandring

Den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, pointerede det her allerede i 2011. Og det er ikke gået ubemærket hen. Men hvorfor har den nye viden om stjernebilledernes position i forhold til jorden så ikke ændret ved, hvilket tegn du skal slå op under i aviser og blade, hvis du bliver fristet til at se, om stjernerne har vilde oplevelser eller hjemlig hygge i ærmet til dig?

Ifølge astrologerne, så er det fordi astrologi - her i vesten i hvert fald - faktisk følger årstiderne snarere end jordens position i forhold til de egentlige stjernebilleder:

- Stjernetegn og stjernebilleder er to forskellige ting. Vores stjernetegn er opkaldt efter stjernebillederne, men er faktisk baseret på vores årstider, som starter ved forårsjævndøgn, siger astrolog Eva Ganvig.

Ved forårsjævndøgn, den 21. marts, bevæger vi os - ifølge astrologerne - ind i Vædderens tegn. Også selvom vi ikke længere - astronomisk set - kan tegne en lige linje fra jorden, gennem solen, ind i Vædderens stjernebillede, sådan som vi altså kunne for omkring 3000 år siden på det tidspunkt.

Nasa selv har gentagne gange følt sig nødsaget til at forklare, at bare fordi, de har brugt videnskab til at vise, hvor stjernebillederne står i dag, i forhold til hvor de stod for 3.000 år siden - og ydermere har fundet et 13. stjernebillede - så siger Nasa ikke, at vi dermed alle sammen skal have nye stjernetegn.

Derfor er det også problematisk, hvis nogle af de nye populære astrologiske apps og podcasts slår sig op på, at de bruger Nasa-data til deres stjernetegn. For det ville faktisk betyde, at de skulle ændre radikalt på, hvem der er født i hvilke tegn, forklarer Anja Andersen, der professor i astrofysik på Niels Bohr Institutet.

Men der er selvfølgelig muligt for astrologer at dyrke den nye viden - selvom der ikke er mange, der gør det, siger Eva Ganvig:

- Der findes forskellige former for astrologi og mange måder at tolke astrologiske regler på. Det er ikke en videnskab, men en energiforståelse og en samtaleåbner, som man kan bruge til at se sit liv igennem.

FacebookTwitter