Hvor ligger Danmarks reneste sø?

Både Nors Sø, Hampen Sø og Madum Sø skilter med at være Danmarks reneste. Men faktisk er to helt andre søer endnu renere.

(Foto: © naj, Scanpix)

Der er lagt op til endnu en solrig og varm weekend. Og her i Danmark behøver man faktisk ikke tage helt ud til kysten for at få en dejlig dukkert, for rundt om i landet ligger der en række rene søer.

Men en af radioprogrammet Detektors lyttere undrede sig efter, at hun havde været rundt i det danske sommerland. Her kom hun nemlig forbi både Nors Sø ved Thy, Hampen Sø ved Ikast og Madum Sø i Himmerland, og alle tre steder blev der skiltet med, at de havde "Danmarks reneste sø!".

DR's Detektor har derfor kigget nærmere på hvilken sø, der kan kalde sig for Danmarks reneste.

Afhænger af kemi og biodiversitet

For at afgøre hvilken sø, der er Danmarks reneste, er det ikke nok at kigge ned i den for at se, hvor klar den er. Der er nemlig en række parametre, der spiller ind, når der skal laves sådan en vurdering, fortæller Kaj Sand-Jensen, professor i ferskvandsøkologi på KU.

- Jeg kigger på kemien, og hvor klart søvandet er og på biodiversiteten. Undervandsplanterne er rigtig gode til at give en karakteristik af søens renhed, så det er noget af det, man skal kigge meget på, siger Kaj Sand-Jensen.

Men ved hjælp af målinger fra søer rundt om i Danmark og statistiske beregninger er det muligt at regne på, hvad der er Danmarks reneste sø.

Og vinderen er…

Professoren har kigget nærmere på de tre søer, der alle hævder at være "Danmarks Reneste" og konkluderer, at de alle ligger i toppen i forhold til andre søer.

Men faktisk er det to helt andre søer, der kan kalde sig for Danmarks reneste. ifølge Kaj Sand-Jensen udmærker Slåensø ved Silkeborg og Grane Langsø syd for Vrads sig fra alle andre danske søer.

- Det er de to søer, der har den højeste kvalitet at dømme efter vandets klarhed, vandets indhold af fosfor og vandets indhold af planteplankton, siger Kaj Sand-Jensen.

At ingen af de tre, der skilter med det, rent faktisk er Danmarks reneste sø, får nu turistchefen i Ikast-Brande turistforening til at fjerne oplysningen om, at Hampen Sø er Danmarks reneste sø fra hjemmesiden. I fremtiden vil der stå, at søen er "en af Danmarks reneste"

- Vi har ikke været opmærksom på det, før vi fik en henvendelse fra jer, så nu har vi rettet det, siger turistchef i Ikast-Brande turistforening Jette Nielsen.

Hør flere faktatjek i eftermiddag 15.03 på P1, på podcast eller se flere på Detektors Facebookside.