Hvorfor bruger vi egentlig begrebet 'ghetto' om boligområder i Danmark?

Det er meget misvisende, siger anerkendt forsker.

Her er det Mjølnerparken på Nørrebro i København - et kvarter der traditionelt har kæmpet med store sociale problemer og figurerer på ghettolisten. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

'Ghetto' er i den grad et ord, der splitter.

Det hives frem, når vi taler om boligområder som Gellerup, Tingbjerg og Vollsmose – og Finlandsparken i Vejle og Korskærparken i Fredericia.

Regeringen har i dag udsendt en ny ghettoliste, og forleden blev en ghettopakke stemt igennem Folketinget.

Men det er et decideret misvisende begreb at bruge, siger Hans Skifter Andersen, der er adjungeret professor ved Aalborg Universitet:

- Det sender et helt forkert signal om, hvad problemerne i de her områder er, siger han og påpeger, at en ghetto oprindeligt var et sted, hvor folk blev tvunget til at bo.

- Men de områder, vi har i Danmark, er karakteriseret ved, at det er steder, andre ikke vil bo. De mennesker, der er havnet her, har ikke selv valgt at bo der.

- Det er mennesker, som har få valgmuligheder på boligmarkedet, og de er så havnet her. Så det er i virkeligheden det modsatte af en ghetto, siger Hans Skifter Andersen, der i flere år har beskæftiget sig med integration og udsatte områder.

Flere borgmestre i kommuner med boligområder på ghettolisten oplever, at det er et stigmatiserende stempel at få. Beboerne bliver hverken glade eller motiverede samfundsborgere af det, lyder det.

Napoleon kom til Venedig

Verdens første ghetto menes at have ligget i den italienske by Venedig. Ved en erobring i 1797 opdagede Napoleon og den franske hær, at en del af byen var afgrænset fra resten.

Her havde de venetianske jøder boet siden 1500-tallet.

Napoleon beordrede nedrivning af portene og åbning af området, der på det lokale sprog hed ’geto’, senere ghetto, fortæller Mikkel Thelle, lektor i historie og leder af Dansk Center for Byhistorie.

- En gruppe med en bestemt etnisk eller religiøs baggrund bliver udskilt fra den omgivende by. Men i løbet af 1800-tallet ændrer det sig, og der dannes ikke længere ghettoer:

- Det er så nazisterne, der genoptager begrebet og gør det til en form for instrument i jødeudryddelsen. De opretter i hundredvis af ghettoer rundt omkring i de besatte områder i Europa, siger Mikkel Thelle.

Senere forbindes ordet med voldelige kvarterer i USA’s storbyer som for eksempel Chicago.

- En ny betydning blev føjet til her, nemlig kriminaliteten, som blev koblet med de afroamerikanske beboere. Frem mod 1970'erne kommer der i USA de her store, segregerede områder, som også er kendetegnet ved høj grad af vold.

- Her kommer aspektet med den voldelige ghetto ind. Den synger Elvis også om i sin sang 'In the ghetto' fra 70'erne, siger Mikkel Thelle.

Skiftende begreber

Han fremhæver også den fransk-algeriske sociolog Loïc Wacquant, der taler om, at ghettoen er blevet et udtryk for et problem.

- Når man siger ghetto, siger man også problem. Det er i tidens løb blevet knyttet meget til det etniske - altså at problemet har med en etnisk forskel at gøre.

- Så man ser ikke på, om problemerne i de boligområder, man kalder ghettoer, er økonomiske eller sociale, men ved at bruge begrebet, bliver det etnificeret, siger Mikkel Thelle, der mener, at det bør overvejes grundigt, hvad begrebet har af sociale konsekvenser:

- Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken historisk betydning det bærer med sig, for det er uudtalt. Det står ikke i lovgivningen, men det har ret konkrete konsekvenser, siger Mikkel Thelle.

Det var Anders Fogh Rasmussen, der i 2004 bebudede en kamp mod det, han kaldte indvandrer-ghettoer.

Se et klip fra hans nytårstale nedenfor:

Den tidligere VK-regering offentliggjorde i oktober 2010 den første liste over ghettoområder i forbindelse med lanceringen af regeringens ghettostrategi ”Ghettoen tilbage til samfundet”.

Under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode kaldte det daværende Ministerium for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold den årlige opgørelse over landets belastede boligblokke for "Liste over særligt udsatte boligområder".

Det blev så ændret igen, da de borgerlige overtog magten i 2015.

Hør Lars Løkke Rasmussen tale om ghettoer i sin nytårstale i 2018 nedenfor: