Hvorfor fik ældre pølseforgiftning? Mindst fem dage før vi har svaret

Fødevarestyrelsen er i gang med at analysere fødevarer fra sammenkomst i Sønderborg.

Ifølge beredskabschef hos Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, går der et stykke tid, før man ved, hvorfor en gruppe af ældre blev smittet med den ekstremt sjældne madforgiftning botulisme. (© (c) DR)

Det er endnu uvist, hvorfor mindst to personer i weekenden blev ramt af den yderst sjældne madforgiftning botulisme, som også er kendt under navnet pølseforgiftning.

Det er Fødevarestyrelsen, som skal forsøge at afklare, hvad en gruppe på 11 ældre personer har spist under en sammenkomst i weekenden. Mad, der sent lørdag aften og natten til søndag førte til, at hele gruppen blev indlagt på fire forskellige sygehuse.

- Vi har taget prøver af noget hjemmelavet mad og noget, der var industrielt fremstillet. Og så har vi igennem sundhedsmyndighederne talt med nogle af de ældre, siger beredskabschef hos Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.

Prøverne er sendt til analyse og ifølge beredskabschefen går der mindst fem dage, før man har prøvesvarene og hermed kan finde frem til smittekilden.

Er der grund til at være bekymret som almindelig dansker, hvis nu smittekilden skulle komme fra industrielt fremstillet med?

- Vi har ingen informationer, som skulle indikere, at der er nogle produkter på markedet, som skulle være forgiftet med det her toksin. Så det er ikke noget, som vi ved endnu. Men jeg kan sige, at industrielt fremstillet mad normalt er meget sikkert i forhold til udbrud af botulisme, siger Nikolas Kühn Hove, der opfordrer til, at man ikke spiser konserverede fødevarer, hvor emballagen buler ud, eller hvor man konstaterer unormal lugt eller smag.

Fem personer udskrevet

På Sygehus Sønderjylland i Sønderborg er der stadig to indlagte efter forgiftningen. De øvrige fem er i dag blevet udskrevet, efter at de ikke havde nogen symptomer på forgiftning.

De to tilbageværende patienter har begge fået modgift. Den ene er stadig indlagt på intensiv, mens den anden er blevet flyttet til det medicinske afsnit.

Der er ligeledes patienter indlagt på både Rigshospitalet, Odense Universitetshospital (OUH) og i Flensborg.

Hverken på OUH eller på Rigshospitalet ønsker de at udtale sig om patienternes tilstand af hensyn til tavshedspligten.