I dag slog Storstrøm Fængsel på Nordfalster dørene op, og Danmarks næststørste fængsel er nu officielt sat i drift.
Fængslet til over en milliard kroner åbnede efter fem års byggeri, og det har plads til 250 indsatte.
Og det nye superfængsel på 35.000 kvadratmeter er spækket med sikkerhedsudstyr, kameraer, og der er moderne, lyse celler med eget bad.
Sikkerheden omkring fængslet er blevet kritiseret, blandt andet fordi der ikke er installeret teknologi til at spotte droner på vej ind over murene.
En del personer er dog knap så sure over den haltende sikkerhed - de er mere forargede over forholdene for de indsatte, som de mener lader til at være lidt for "luksuriøse".
En video, som DR Nyheder delte på Facebook i mandags, hvor man får en visuel rundtur i Storstrøm Fængsel og et smugkig ind i cellerne, har fået adskillige læsere til tasterne.
Flere spørger, hvordan det kan være en straf at blive indlogeret på en celle, som er "rimelig luksuriøs"? Hvorfor bruger det nye fængsel ikke genbrugsmøbler? Og hvorfor skal indsatte have fjernsyn på værelset?
Se rundturen og fremvisningen af cellerne i Storstrøm Fængsel i videoen ovenfor.
DR Nyheder har taget spørgsmålene fra læserne med til Rasmus Andersen, der er områdedirektør for Kriminalforsorgen Sjælland og Lolland-Falster, og som står i spidsen for fængslet:
Flere brugere på DR.dk undrer sig over, at det nye fængsel tilbyder "luksusforhold" til de indsatte. Hvad er din reaktion på det?
- Da man byggede det gamle Vridsløselille Statsfængsel i 1859, byggede man det som et moderne byggeri på den tid. Der var elektricitet, toiletter på gangen og varme i bygningen. Og dengang kom der præcis den samme diskussion. Mange af de indsatte, som man havde, var jo fra fjerde baggård i den københavnske slum. Det, man svarede dengang, var, at man byggede til fremtiden. Det er præcis den samme situation her, siger han.
- Nu er der nogle, der siger, at det nye fængsel er ekstremt luksuriøst, når der er toiletter på cellerne. Men for mig at se bygger vi til nutiden. Vi bygger ikke kasematter under Kronborg. Ved at have bad og toilet i cellerne sparer vi en masse personale, som ellers skulle bruges på at eskortere indsatte på toilettet.
Hvis du bliver indlogeret på en celle, som er "rimeligt luksuriøs", hvordan kan det så være en straf?
- I modsætning til et hotelværelse, som er luksuriøst, så har vi taget din frihed fra dig. Du kan ikke selv åbne døren og gå ud, når du har lyst. Det er altså heller ikke mere luksuriøst, end at det er 12 kvadratmeter inklusiv toilet og bad. I cellen er der en briks, et køleskab, et skab, et bord og et 22 tommer tv, hvilket nogen sikkert opfatter som en straf i sig selv, at det er så lille, siger Rasmus Andersen.
- Den grundlæggende tankegang er, at vi er nødt til at bygge et fængsel, der kan holde halvanden hundrede år. Så kan det ikke nytte noget at tænke i at bygge som i fyrrerne.
Rammerne i det her fængsel kan jo for nogen være væsentligt bedre, end de rammer, de har ude i det fri. Er der ikke en chance for, at udenlandske kriminelle kommer til at opfatte fængslet som et luksusophold snarere end en straf?
- Jeg tror, de betragter en hver del af opholdet i Danmark som et luksusophold. Bare det, at vi har rent vand og alle mulige ting, som vi tager for givet, og som de ikke har i de lande, de kommer fra. Men jeg tror ikke på, at de betragter et ophold i et fængsel som et luksusophold.
- Det kan godt være, at de sidder otte mand i en fængselscelle, der hvor de kommer fra, og man kun sidder én mand her. Men de er stadigvæk lukket inde, man har ikke sin mobiltelefon, og man kan ikke bruge edb. Jeg tror ikke på, at der er mange af de udenlandske forbrydere, som angler efter at komme i fængsel, lyder det fra fængselsdirektøren.
Er der ikke en risiko for, at de flotte forhold på området bliver vandaliseret, så snart de indsatte flytter ind?
- Det er ikke vores erfaring fra de øvrige arresthuse og fængsler, vi har. De er overvåget hele tiden, og der er ikke noget tidspunkt i sådan et fængselsliv, hvor den indsatte har frit slag. Vi ved hele tiden, hvor de er. Vi har overvågning med kameraer – ikke i cellerne, men på arealerne, siger Rasmus Andersen.
- Selvfølgeligt bliver der smadret nogle ting – skabe og sådan noget. Men det er i småtingsafdelingen, og det er ikke noget, vi skal være bekymrede over.
Men hvorfor bruger man ikke genbrugsmøbler, og hvorfor skal alle indsatte have fjernsyn på værelset? Det koster vel også nogle penge?
- Møblerne producerer fangerne selv. Vi har møbelproduktion til intern brug i et af de andre fængsler. I forhold til fjernsynet, så er vores opgave ikke at straffe de indsatte yderligere i forhold til den straf, dommeren har givet dem. Vi skal holde dem indespærret, fordi det er frihedsberøvelsen, der er den afgørende straf
- Vi skal prøve at se, om der er nogle af dem, vi kan flytte til et liv uden kriminalitet. Og hvis der er noget, vi ved med sikkerhed, så er det, at hvis de indsatte ikke har noget at lave, så smadrer de sig selv, hinanden og os. Et fjernsyn giver noget at lave, det tager tankerne og kan dermed give ro. I øvrigt betaler de indsatte for at se fjernsyn, forklarer Rasmus Andersen.
Arkitekterne bag det nye fængsel har haft et stort fokus på de indsattes velvære. Hvorfor er det vigtigt, at indsatte – altså kriminelle – har det godt?
- De indsatte er indespærret, så de har det i virkeligheden ikke godt. At vilkårene skal være menneskelige handler om, at vi lever i et civiliseret samfund, ligesom landene rundt om os. De er indespærret, og grundlæggende er det ikke sjovt at være i fængsel. Det er ikke noget, man angler efter.
- Der er nogle, der siger, at så sidder man i cellerne med en fin udsigt udover markerne. Men nej. Når man sidder med en dom på flere års fængsel, så ser man kun muren. Det kan godt være, at man kan se nogle marker, men man ser kun muren. Det faktum, at der er marker udenfor, fortæller de indsatte historien om, at de er indespærret. De kan nemlig ikke komme derud, siger Rasmus Andersen.