Hvornår må kommunen tjekke din Facebook?

Det er afgørende, om din profil er åben eller lukket.

93 af kommunerne har en kontrolenhed eller et kontrolteam, der specifikt arbejder med socialt bedrageri, viser en rundspørge om socialt bedrageri, som DR Nyheder har lavet. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Det kom som et chok for Annette Hansen, da hun fandt ud af, at kommunen havde indhentet oplysninger om hendes gøren og færden fra hendes private profil på Facebook.

Hendes opdateringer var nok til, at kommunens kontrolenhed inviterede hende ind til en samtale om socialt bedrageri. Og hun er langt fra den eneste, der har oplevet at blive kontrolleret af kommunen.

93 af landets 98 kommuner har en kontrolenhed eller et kontrolteam, der specifikt arbejder med socialt bedrageri.

Men hvornår må kommunen egentlig bruge dine oplysninger fra de sociale medier?

DR har undersøgt reglerne:

Myndigheder må gerne tjekke åbne Facebook-profiler

Kommunen må gerne hente og bruge oplysninger fra din Facebookside, hvis din profil er så åben, at det ikke kun er dine 'venner' på Facebook, der kan se dine oplysningerne.

Ifølge persondataloven er det forbudt at bruge, herunder indsamle, følsomme oplysninger elektronisk om en fysisk person. Men som nævnt gælder forbuddet ikke, hvis du selv har offentliggjort oplysningerne på en åben profil.

De skal vide, hvad de leder efter

Selv om kommunen har lov til at bruge borgernes profiler til at indhente oplysninger, så skal de have en begrundet mistanke og dermed lede efter noget konkret.

Ifølge reglerne må myndighederne nemlig kun hente dine oplysninger fra Facebook, hvis der er en saglig grund til det. Og de må kun bruge de oplysninger, der er relevante for den specifikke sag, de sidder med.

Det kaldes i persondatalovens § 5 'god databehandlingsskik'.

De må kun bruge egne profiler

I en tidligere omtalt sag var der en medarbejder hos SKAT, der brugte sin egen private Facebook-profil til at finde oplysninger om en kvinde.

Det må SKAT-medarbejderen gerne. Så længe personen fra kommunen bruger sin egen profil og ikke en falsk profil, som for eksempel er oprettet til formålet.

- SKAT snød sig ikke til oplysningerne eller lokkede kvinden i en fælde ved at foregive at være en anden, lød vurderingen fra Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, dengang. Derfor er det i orden.

Kommunen må ikke sende venne-anmodning

Hvis du har en lukket profil, må kommunen ikke sende dig en venneanmoding for at få adgang til dine oplysninger, skriver avisen.dk.

De må heller ikke følge eller bruge oplysninger fra din Facebook, hvis din profil er lukket.

De samme regler gælder for andre sociale medier, skriver avisen.dk.

Kilder: Kommunernes Landsforening, Folketingets Ombudsmand og avisen.dk