Hvornår skal du ringe 112? Mange er i tvivl

Det er langt fra alle, der ved, at de skal taste 112, hvis de står i en akut livstruende situation, viser undersøgelse.

(Foto: Region Midtjylland Arkiv)

Har du akut brug for en ambulance, eller står du i en situation, hvor du har brug for, at politiet rykker ud med det samme, skal du ringe til 112.

Alligevel er det langt fra alle, der ved, om de skal taste 112, 114, 1813 eller et helt fjerde nummer, når de har brug for akut hjælp.

Det viser tal fra undersøgelsen 'Danskernes risikoopfattelse', som Beredskabstyrelsen står bag.

Her svarer 23 procent af de adspurgte enten forkert eller 'ved ikke', når de bliver spurgt til, hvilket nummer de skal ringe til, hvis de kommer ud for en akut livstruende situation.

Det viser undersøgelsen
  • Beredskabsstyrelsen har via analysebureauet Voxmeter stillet befolkningen en række spørgsmål om blandt andet danskernes opfattelse af risici og beredskab ved større ulykker og katastrofer.
  • Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret, repræsentativ spørgeskemaundersøgelse (CAWI) blandt 1.100 udvalgte danskere over to uger i august 2017.
  • 23 procent af de adspurgte svarer enten forkert eller ved ikke, når de bliver spurgt til, hvilket nummer man skal alarmere myndighederne med, hvis man kommer ud for en akut livstruende situation.
  • Andelen af respondenter, som vil ringe 112, varierer i forhold til aldersgrupper: 83 procent i aldersgruppen mellem 31 og 49 år svarer, at de vil ringe 112, mens kun 70 procent i aldersgruppen over 65 svarer det samme.
  • Aldersgruppen, hvor flest svarer ’ved ikke’, er de 15-30-årige. Her svarer en fjerdedel 'ved ikke'.
  • Der er en sammenhæng mellem uddannelsesniveau og kendskabet til 112 - fra 61 procent i gruppen med en folkeskoleuddannelse til 90 procent i gruppen med lang videregående uddannelse.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Og det er tal, Beredskabsstyrelsen tager alvorligt.

- I de situationer, hvor man skal ringe 112, er tid jo en afgørende faktor. Så i yderste konsekvens kan det blive et spørgsmål om liv og død at få alarmsignalet afsted til myndighederne så hurtigt som muligt, siger Thomas Dybro Lundorf, kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen.

Myndigheder tager resultatet op

Undersøgelsen viser, at mens 83 procent af de adspurgte i aldersgruppen mellem 31 og 49 svarer, at de vil ringe 112, hvis de stod i en akut livstruende situation, er det kun 70 procent i aldersgruppen over 65, der svarer det samme.

De 15-30-årige er den største gruppe af dem, der er i tvivl om, hvem de skal kontakte i akutte situationer. Her svarer en fjerdedel, at de ikke ved, hvilket nummer de skal ringe til.

Undersøgelse: Hvilket telefonnummer vil du alarmere myndighederne med, hvis du kommer ud for en akut livstruende situation?

https://infogram.com/_/EANaYKuleEKdyIeYtbpO


Thomas Dybro Lundorf forklarer, at undersøgelsen ikke siger noget om, hvorfor så stor en del af deltagerne er i tvivl eller svarer forkert. Han understreger samtidig, at det er noget af det, Beredskabsstyrelsen nu vil se nærmere på, når de tager resultatet videre.

I de situationer, hvor man skal ringe 112, er tid jo en afgørende faktor. Så i yderste konsekvens kan det blive et spørgsmål om liv og død.

Thomas Dybro Lundorf, kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen

- Vi har fået resultatet nu, og det betyder, at det er noget, vi vil tage op med de myndigheder, der har med 112 at gøre og se, hvad vi i fællesskab kan gøre ved det, siger kommunikationschefen.

Ring 112 i akutte situationer

Han opfordrer samtidig borgerne til at sætte sig ind i procedurerne for alarmering.

- Det er vores alles opgave at sørge for, at man er med på, hvad for nogle numre man skal ringe til. Så det er også en god lejlighed til lige at få frisket op, hvis der er nogle i familien, der er lidt rustne i forhold til, hvad man skal gøre, hvis man står i en livstruende situation, siger han.

Thomas Dybro Lundorf understreger, at man skal ringe 112, hvis man er ude for en akut livstruende situation eller en akut situation, hvor man har brug for politi, brandvæsen eller en ambulance.