Hypnose kan tage ve-smerten

Næsten 900 århusianske kvinder skal deltage i et forsøg med fødselshypnose. Projektet er et af verdens største.

En fødsel behøver ikke være lig med ulidelig smerte, et nyt projekt tilbyder kvinder undervisning i selvhypnose, så de kan mindske smerterne. (Foto: © tkobosz, stock.xchange)

Skejby Sygehus lægger det kommende halvandet år fødestuer til et projekt om fødselshypnose. Fra på mandag modtager alle førstegangsfødende i graviditetsuge 29 tilbud om at lære selvhypnose.

Projektet skal vise, om hypnose kan supplere eller erstatte medicinsk smertelindring under fødslen. Louise Rubrandt har deltaget i et pilotprojekt, før den store undersøgelse går i gang.

- Jeg har lært en teknik til at kunne lukke smerterne ude og gå ind i mig selv, så jeg forhåbentlig ikke får brug for så meget medicin under fødslen.

Louise har bl.a. været på kursus i at kunne tidsforskyde, så pauserne mellem veerne føles længere og selve veerne kortere, end de reelt er. En cd under fødslen skal hjælpe hende med at holde fast i teknikkerne.

Operation uden kemisk bedøvelse

Projektleder, jordemoder og sundhedsfagligkandidat Anette Werner er sikker på, at selvhypnose kan hjælpe mange kvinder:

- I Australien overværede jeg en operation af en kvinde, som havde hypnotiseret sig selv. Hun blev ikke smertelindret på anden måde.

Foruden Australien er USA og Storbritannien blandt de lande, der er længst fremme med at bruge hypnose i stedet for medicin til at dæmpe smerter. Men undersøgelsen i Århus af fødselshypnose er mere omfattende og grundig end de fleste:

- Det bliver et af verdens største projekter, siger Anette Werner.

Hun påpeger, at det er svært at smertelindre fødende, fordi medicin går lige ind i barnet. Derfor kan hypnose være en god erstatning for eller supplement til f.eks. rygmarvsbedøvelse.