I Assens skal man se langt efter politiet: 'Det kan ikke betale sig at anmelde tyveri'

Borgmestre og borgere klapper i hænderne over politiudspil. Men det løser ikke alle problemer, siger forsker.

Susanne Knudsen ejer en tøjbutik i Assens. Hun håber, at den lokale politistation genåbner, så politiet har bedre mulighed for at rykke ud i den lille by. Foto: DR.

Hvis det står til regeringen, skal nogle have en del kortere til en politistation. Den vil nemlig have 20 nye nærpolitistationer rundt om i landet.

Og et af de steder, hvor man håber at blive tilgodeset af regeringen, er i Assens på Fyn.

Susanne Knudsen har en tøjforretning i byen og er sekretær i Handelsstandsforeningen. Og hun krydser fingre for, at nærpolitiet vender tilbage i Assens.

- Der er virkelig brug for det, for der er stigende kriminalitet i byen. Nok fordi det er nemt, tænker jeg.

Faktisk har butiksejeren oplevet flere tyverier, men dem har hun ikke at anmeldt til politiet.

- Vi har haft nogle enkelte tyverier, men dem har vi valgt ikke at politianmelde, for det kan ikke betale sig at anmelde det. Der sker alligevel ikke noget.

Ville føle sig mere sikker

Den lokale politistation i Assens lukkede i 2016, så nu skal beboerne ringe til politiet i Odense, når de har brug for en betjent.

Det betyder ifølge Susanne Knudsen, at politiet ikke altid har tid til at rykke ud i Assens. Men det, tror hun, ville ændre sig, hvis der var lokalpoliti i byen. Og så ville hun føle sig mere sikker.

- Der ville ske noget, hvis de var lige om hjørnet. Og det ville give tryghed, siger hun.

Borgmester står klar med tom politistation

Nærpolitistationerne er en del af regeringens udspil til en ny politireform. Og selvom det først er i morgen, at politiudspillet bliver præsenteret i sin helhed, så er flere borgmestre allerede i fuld gang med at lægge billet ind på at få en politistation til lige præcis deres kommune.

Der er omkring 40 kilometer fra Assens til Odense, hvor den nærmeste politistation er. Også borgmesteren i Faaborg-Midtfyn Kommune håber på at få en politistation.

Venstre-borgmester Søren Steen Andersen er allerede klar med sit ønske om flere lokale betjente til Assens.

Faktisk fik Assens en nybygget politistation i 2011, men i 2016 blev den lukket igen. Siden har den været brugt til kurser og som butik, men står det til borgmesteren, kan den hurtigt blive politistation igen.

- Den er fuldstændig indflytningsklar. Det er sådan set bare at sætte nøglen i. Der skal ikke engang støves af, siger han.

Ifølge justitsministeren skal de i alt 20 ekstra stationer gøre det tryggere at være alle steder i landet.

Og lige præcis derfor håber også borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Staunsager, at han kommer til at se lidt mere til politiet i hans kommune i fremtiden.

- Hvis man ser på fynskortet, så er den sydvestlige del af Fyn et af de områder, hvor der er relativt langt til de eksisterende politistationer.

Forsker: Mere nærpoliti løser ikke alle problemerne

Pengene til mere nærpoliti skal blandt andet findes ved at halvere Rigspolitiet, som i dag har 2.000 ansatte.

Men det løser langt fra de største problemerne med kriminalitet, at der kommer flere lokale politibetjente ud i landet, siger politiforsker ved Københavns Professionshøjskole Adam Diderichsen.

- Mange af de vigtigste udfordringer, vi har på kriminalitetsområdet, kan ikke løses med nærpolitistationer.

Derfor er det en dårlig idé at skære alt for meget i Rigspolitiet, mener han.

Det er nemlig Rigspolitiet, der for eksempel tager sig af økonomisk kriminalitet, it-kriminalitet og bandekriminalitet, som vi har store problemer med i samfundet, forklarer Adam Diderichsen.

- Det kræver større enheder med højt specialiserede medarbejdere og højt kompetenceniveau, som man ikke bare kan flytte ud på en lokalstation.

Men til gengæld kan det være en fordel at styrke lokalpolitiet, fordi de kender lokalområdet bedre og har nemmere ved at forebygge kriminalitet blandt børn og unge.

Så der er altså, ifølge forskeren, gode ting ved at styrke nærpolitiet - det løser bare ikke samfundets største udfordringer med kriminalitet.

- Der kan godt være nogle pointer med det. De er bare ikke bundet specifikt til de vigtigste kriminalitets-udfordringer, vi har.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter