I dag ankom de første mink til Danmark. Men flere partier er klar til igen at forbyde minkavl

SF, Enhedslisten og Alternativet vil forbyde minkavl blandt andet på grund af corona og dyrevelfærd.

Efter et to år langt forbud er det igen muligt at avle mink i Danmark. De første ankom i dag. (Foto: © Jonathan Nackstrand, RITZAU/SCANPIX)

Her til morgen blev der igen skrevet dansk minkhistorie. Hundredvis af mink ankom til Thyholm i Jylland som de allerførste, efter forbuddet mod avl af mink udløb ved årsskiftet.

Minkene kom med en lastbil fra Norge, men hvis det stod til flere partier, så burde dyrene tage den lange tur tilbage til Norge igen så hurtigt som muligt. Minkavl bør nemlig helt forbydes i Danmark, mener partierne.

Derfor vil SF stille et beslutningsforslag, som én gang for alle lukker minkavl i Danmark. Det siger partiets landbrugsordfører, Carl Valentin.

- Lad os nu få revet plastret af og sige: Den her industri er fortid i Danmark. Det, tror jeg, vil være bedst for Danmark, siger Carl Valentin.

Landbrugsordføreren peger på dyrevelfærd og forebyggelse af corona som to af grundene. Han forklarer, at flere lande allerede har stoppet minkavl, og at det dyreetisk er forkert.

- Vi kan ikke være bekendt at have rovdyr i bur igen, siger han.

EU risikerer at gøre minkavl ulovligt

Efter at være blevet rådført af Statens Serum Institut besluttede den tidligere regering ikke at forlænge det midlertidige forbud mod minkproduktion. Minkavlere, der har ønsket at genoptage erhvervet, har i den forbindelse kunnet ansøge om kompensation.

I øjeblikket er der 13 tidligere minkavlere, som ønsker at genoptage erhvervet.

For at sikre sig mod ny coronasmitte er der indført skærpede regler, hvor man løbende laver stikprøvekontrol af minkene. Blandt andet skal Fødevarestyrelsen ud på kontrolbesøg for at begrænse eventuel smitte, og farmenes personale opfordres til at lade sig teste dagligt.

Carl Valentin fra SF (tv.) synes, det er helt forkert at tillade minkavl igen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Men SF's landbrugsordfører siger, at kompensation og smitteforebyggelse kan være spild af penge. Det skyldes, at EU risikerer at forbyde minkavl tidligst i 2024. Det kan ifølge Fødevareministeriet ske, hvis mink optages på EU's liste over invasive arter.

- Det vil sige, at vi lige nu giver skattekroner til at genstarte et erhverv, hvorefter vi igen risikerer at skulle kompensere avlerne, fordi vi beder dem om at stoppe. Jeg synes, det er en helt forkert tilgang, siger han.

Enhedslisten er klar til ny kompensation

I Enhedslisten har man flere gange lagt op til et forbud, og derfor støtter partiet også det nye forslag fra SF. Det fortæller Søren Egge Rasmussen, der er partiets landbrugsordfører og dyrevelfærdsordfører.

- Det skal forbydes. Det er helt vildt, at statskassen har brugt milliarder på at give minkerstatning, og man så ikke bruger lejligheden til at forbyde minkavl i Danmark, siger han.

Ligesom SF peger han på dyreetik og risikoen for ny coronasmitte. Og man er i partiet klar til igen at åbne pengekassen for endnu en kompensation, så man sikrer, at dem, der igen er begyndt med minkavl, stopper produktionen.

Den sidste mink

- Enhedslistens holdning er, at vi skal vedtage et forbud og få det afviklet igen hurtigst muligt. De få minkavlere, der lovligt er startet op igen, må man give en erstatning, når man lukker det ned, siger han.

Franciska Rosenkilde, der er politisk ordfører og landbrugsordfører for Alternativet, har endnu ikke set forslaget, men hun vurderer umiddelbart, at partiet er for.

- Vi har hele tiden været for totalforbud af minkavl på grund af miljø, folkesundhed og mest af alt dyrevelfærd, siger hun.

Naturfredningsforening: Mink skader naturen

I Danmarks Naturfredningsforeningen kalder man det helt grotesk, at man igen tillader minkavl. Derfor er der klar opbakning til forslaget fra SF.

- Mink forurener via luften med for mange næringsstoffer, og vores natur er i forvejen voldsomt presset af en for stor næringsbelastning. Så man forurener yderligere en natur, der i voldsom tilbagegang, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, mener, det skader naturen og dyrelivet, når man tillader minkavl. (Foto: © Jacob Ehrbahn, Ritzau Scanpix)

DR har forsøgt at få en kommentar fra fødevareminister Jacob Jensen (V), men det har ikke været muligt. I stedet henviser han til ordførerne.

Ministerens partifælle, Torsten Schack Pedersen, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget for Venstre, er dog lodret imod forslaget.

Han siger, at der efter råd fra sundhedsmyndighederne bliver stillet skærpede krav til avlerne, så sundhedssituationen ikke bliver sat i fare. Samtidig mener han, at Danmark var i verdensklasse i forhold til at sikre dyrevelfærd for mink.

- Jeg synes, de minkavlere, der har modet på at starte op igen, selvfølgelig skal have mulighed for det, lyder det fra Torsten Schack Pedersen.