I dag begynder retssag mod folkekirkepræst: Anklaget for seksuelt misbrug af børn

I flere år har præsten ifølge politiet forgrebet sig på syv børn, filmet overgrebene og forsøgt at sælge filmene til andre.

Seksuelle overgreb mod syv børn i alderen 12 til 17 år og blufærdighedskrænkelse af fem drenge under 18 år.

Det er hovedanklagerne mod en tidligere 47-årig sognepræst fra Tømmerup på Nordvestsjælland.

En sag, der har sendt chokbølger gennem den lille landsby, og som efter dansk målestok er ganske usædvanlig, fordi den involverer en præst fra den danske folkekirke.

- Det er en usædvanlig sag, både på grund af den tidsmæssige udstrækning, antallet af forurettede børn og selvfølgelig fordi, den tiltalte har været præst, siger anklager Anja Lund Liin forud for retssagen.

- Det er klart, at det er en sag, vi ser på med meget stort alvor.

Politiet eftersøgte ofre offentligt

Sagen begyndte i juni 2016, da præsten blev anholdt og sigtet for at have forgrebet sig seksuelt på en dengang kun 12-årig dreng.

Grundlovsforhøret skete for lukkede døre. Derfor vidste offentligheden dengang ikke, at der var tale om en folkekirkepræst, og detaljerne var få. Men i september samme år søgte politiet om at få ophævet navneforbuddet for at efterlyse forældre og unge, der måtte ligge inde med oplysninger om præsten.

- Det er chokerende. Det kunne lige så godt være mine egne børn, det var gået ud over. Jeg har en, der skal konfirmeres her til foråret, lød det dengang fra en nabo til præsten.

Politiets efterlysning fik flere til at melde sig, og siden kom flere sigtelser til.

Efter mere end et års efterforskning blev der i sommer rejst tiltale mod den 47-årige præst. Her stod det klart, at han i alt er anklaget for 29 forhold om seksuelle overgreb, blufærdighedskrænkelse og besiddelse af børneporno og ét forhold om besiddelse af hash.

12 ofre i alt

Ifølge tiltalen har præsten blandt andet misbrugt sin psykiske overlegenhed og stilling til at få samleje eller anden seksuel omgang med i alt seks drenge mellem 12-17 år og én pige på 13 år. Enkelte af overgrebene ligger mellem 7-10 år tilbage i tiden, mens andre ifølge politiet er foregået i perioden op til, at præsten blev anholdt sidste år.

Et par af ofrene lå og sov, da overgrebene skete, og flere gange har præsten ifølge politiet filmet eller taget billeder imens. Billeder, præsten gemte, og som politiet ifølge anklagerne fandt på diske og computere, da han blev anholdt.

Tiltalen lyder også på, at præsten har krænket yderligere fem mindreårige drenge. De havde kontakt med præsten over nettet via fx Skype eller Snapchat. Her udgav han sig for at være en pige og lokkede på den måde drengene til at posere nøgne og masturbere, lyder tiltalen.

Tre af drengene har politiet ikke kunnet identificere i virkeligheden.

Vellidt og social præst

Over for DR har flere naboer og kirkegængere beskrevet præsten fra Tømmerup som en populær og ekstremt vellidt skikkelse i lokalsamfundet.

I sine 12 år som præst i den lokale kirke har han blandt andet arrangeret flere sommerlejre for børn og startet en ungdomsklub "De Unge Disciple" for at lokke yngre medlemmer til kirken.

- Jeg kunne slet ikke finde ud af, at han havde den bagside. Jeg har jo kun set en meget sympatisk, hjælpsom mand, fortalte hans genbo blandt andet, lige efter det kom frem, at præsten var anholdt.

Flere naboer og unge har desuden fortalt, at det ikke var usædvanligt, at præsten havde de unge overnattende, og i anklageskriftet kan man også læse, at overgrebene ifølge politiet er sket i præstens bolig ved siden af kirken.

Der var også folk, som undrede sig over, at præstegården pludselig blev et populært sted at hænge ud, og at flere drenge sov der i hverdagene.

- Jeg husker især en episode, hvor en dreng blev kørt i skole af præsten, og at han kom for sent, fordi de sov over sig. Det, syntes jeg, var meget mærkeligt, fortæller Else Munk, der er lærer på Tømmerup Skole.

Kan sprænge strafferammen

Otte ud af de ni identificerede ofre skal give deres forklaring i retten. Flere af de unge er i dag voksne, men også pigen, som var 13 år, da hun ifølge politiet blev udsat for overgreb, skal vidne.

- Det er ikke alle, der skal vidne fysisk. Et enkelt vidne er for eksempel afhørt på video og kommer ikke til at være til stede i retten, forklarer anklager Anja Lund Liin.

Hun fortæller samtidig, at Anklagemyndigheden har åbnet for muligheden for at kunne gå ud over strafferammen på 12 års fængsel, fordi kriminaliteten er sket under særligt skærpende omstændigheder:

- Det betyder, at man kan sprænge strafferammen og forhøje dem med en halv gang, og det har vi gjort, fordi sagen er så alvorlig, der er mange forurettede, og så fordi han har haft det her særlige tillidsforhold til børnene, siger Anja Lund Liin.

Samtidig kræver man også, at han fradømmes retten til at virke som præst og omgås børn under 18 år.

Tidligere har præsten under et retsmøde erkendt at have haft flere samlejer - og dermed misbrugt - pigen, men her nægtede han samtidig flere andre forhold.

Præstens nuværende forsvarsadvokat Ulrik Sjølin ønsker ikke at udtale sig om, hvordan præsten stiller sig til den alvorlige tiltale i dag.

Sagen får sin afslutning den 10. november.