I dag bliver spændingen udløst: Giver Michelin stjerner til provinsen?

En række restauranter uden for København er gode nok til at få michelinstjerner for deres kogekunst, mener madekspert. Men det er usikkert om de får nogen.

Alle danskere kender efterhånden René Redzepi og hans restaurant Noma - blandt andet for dens to michelinstjerner. I dag kan provinsen også få stjerner i den fornemme guide. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Når Michelin-guiden Nordic Cities udkommer her til morgen klokken 9.00, så kan nye danske restaurantnavne pryde siderne i den kendte gastronomi-vejviser.

For første gang omfatter Michelin-guiden nemlig andre danske byer end København, og spørger man den gastronomiske ekspert Bent Christensen, som står bag Den Danske Spiseguide, er der flere, der har fortjent en stjerne.

- Der er et rigtig højt niveau ude i landet, og Michelin kunne sagtens belønne en række danske restauranter med en stjerne. Så gode er de.

Han nævner en række danske restauranter i både Jylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm, som er på niveau med de bedste i Europa.

- Den absolut største favorit er Wassim Hallals restaurant Frederikshøj i Aarhus, som ville få to stjerner, hvis den lå København.

- Men derudover er der Henne Kirkeby Kro ved Vestkysten, Ti Trin Ned i Fredericia, Tree Top i Vejle, Norsminde Kro udenfor Aarhus, Falsled Kro og Restaurant Lieffroy på Fyn, Dragsholm Slot, Frederiksminde Kro og Babette på Sjælland og endelig Restaurant Kadeau på Bornholm for bare at nævne de mest oplagte.

- De er alle sammen så gode, at de fortjener en stjerne. Men om de får én, er jeg mere usikker på, siger Bent Christensen.

Ingen panik i Henne Kirkeby

Det afgørende spørgsmål er, hvor langt ud i landet Michelins guider er nået. Hos Henne Kirkeby Kro er usikkerheden før i morgen helt i top.

- Vi aner ingenting. Vi aner ikke, om der har været en Michelin-anmelder hos os eller ej. Vi aner ikke, om vi er med i spillet denne gang eller ej. Vi aner intet, siger Garry Dawson, der driver Henne Kirkeby Kro.

Garry Dawson har tidligere været med til at drive den tre-stjernede restaurant 'The Fat Duck' i England, ligesom chefkokken på Henne Kirkeby Kro er Paul Cunningham, der i mange år drev den ét-stjernede restaurant The Paul i Tivoli i København.

Selv er Garry Dawson ikke i tvivl om, at niveauet for restauranten er til en stjerne i Michelins guidebog. Til gengæld tvivler han på, om stjernen kommer denne gang.

- Vi hører jo, at Aarhus har haft besøg - og måske tager Michelin landet i etaper. Det ville på sin vis give mening, at de starter med landets andenstørste by og så arbejder sig ud derfra til næste år måske, siger han.

Næppe mange stjerner til oplandet

Samme billede kan Bent Christensen skimte. Han har talt med flere af de restauranter, som er de mest oplagte kandidater til en michelinstjerne i oplandet.

- Men det er kun restauranterne i Aarhus, som er sikre på, at de har haft besøg, siger han.

- Så jeg bliver overrasket, hvis andre byer end Aarhus får stjerner denne gang. Til gengæld bliver jeg også skuffet, hvis ikke Aarhus får mindst én.

Skulle guiden springe resten af oplandet over, gør det heller ikke Garry Dawson på Henne Kirkeby Kro så meget.

- Vi kan godt vente et år, hvis vi bare får en stjerne på et tidspunkt, siger han.

17 stjerner i København

Den nye nordiske Michelin-spiseguide udkommer klokken 9.00. Her afgøres det også, hvilke københavnske restauranter der får eller mister stjerner.

Lige nu har byen 15 michelinrestauranter - heraf to med to stjerner i form af Noma og Geranium. Og det tal ændrer sig næppe meget, mener Bent Christensen.

- Det store spørgsmål er, om Noma eller Geranium får de tre stjerner, som de retmæssigt har fortjent. Gør de ikke det, så bliver det formentlig tæt på status quo i år i København, vurderer han.