I dag er der bål og fakler ved Danmarks kyster

Danmarks Naturfredningsforening kalder søndag til folkelig protest mod regeringens planer om at gøre op med strandbeskyttelsen langs kysterne.

Her ses et Sankt Hans bål på stranden ved Humlebæk i Nordsjælland. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

De danske kyster kommer søndag aften til at gløde, når Danmarks Naturfredningsforening (DN) tænder fakler og taler dunder mod bebyggelse i kystområderne.

Foreningen gennemfører omkring 200 arrangementer ved kyster landet over under overskriften "Vi slår ring om kysterne".

Det er regeringens planer om at dispensere fra strandbeskyttelsesreglerne, som har fået naturfrederne op i det røde felt.

Regeringen har givet grønt lys for ti forsøgsprojekter, blandt andet et feriecenter på Nordals, en aquapark på Møn og et klithotel ved Løkken.

Men DN frygter, at det kun er begyndelsen.

- Man ønsker permanent at gøre op med strandbeskyttelsen langs kysterne, så det i stedet for en demokratisk planlægning om, hvad man må, afløses af markedets frie kræfter og den, der har den største pose penge, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i DN.

Hun mener, at regeringen er ude at trit med befolkningens ønske og henviser til, at 135.000 personer har sat deres navne på en underskriftsindsamling for at bevare de urørte kyster.

Kystarrangementerne begynder søndag klokken 17.

/ritzau/