I dag er det 75 år siden tyskerne indtog Danmark

Tyskerne angreb Danmark fra både landet, vandet og luften en tidlig april-morgen i 1940.

Langt de fleste danskere sov fra det hele, da en af Danmarkshistoriens mest skelsættende begivenheder fandt sted tidligt om morgenen en april-dag i 1940.

Og det tog da heller ikke mere end to timer, før Danmark kom under tysk besættelse den 9. april 1940.

I dag er det 75 år siden, at Tyskland sendte bombefly, fodsoldater, faldskærmstropper og flyveblade ind over den danske grænse og indledte den femårige besættelse, der sluttede i maj 1945.

Små to timer efter tyskerne krydsede den danske grænse, og den daværende udenrigsminister Peter Munch fik overrakt Tysklands krav om kapitulation, accepterede den danske regering og konge den tyske besættelse "under store protester".

Flyveblade og titusindvis af soldater

De tyske soldater mødte ikke meget modstand, da de krydsede grænsen til Danmark klokken fire om morgenen den 9. april og samtidig gik i land i adskillige byer rundt omkring i landet.

I alt 40.000 mand blev sat ind i den samlede tyske invasion af Danmark. Den danske hær talte i alt cirka 15.000 - 8.000 af dem rekrutter.

I Sønderjylland disponerede Danmark over cirka 2.000 mand. De fleste af dem var udrustet med et gevær og en cykel. Mod dem var omkring 20.000 erfarne tyske soldater med panservogne i front.

Samtidig sendte Tyskland op mod 250 kampfly ind over landets grænser. Enkelte af dem bombede de danske kampfly, som stod på jorden ved Værløse Flyvestation. Resten "demonstrerede" over København med fingeren på aftrækkeren - i tilfælde af, at den danske regering besluttede at gøre modstand.

Kaffeerstatning og mørklægning

På trods af kapitulationen fortsatte kampene i Sønderjylland frem til klokken otte. Herefter rykkede den tyske hær frem uden de store vanskeligheder.

16 danske soldater mistede livet den 9. april, og 23 blev såret.

Danmark forblev under tyskernes kontrol indtil en forårsdag fem år senere. Den 4. maj 1945 kapitulerede de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark til de vestallierede tropper. Klokken 20.36 samme aften blev kapitulationen offentliggjort på den danske kanal på BBC.

Den 5. maj 1945 var Danmark officielt befriet.