I dag får de første fjerde stik mod covid-19

Det fjerde vaccinestik mod covid-19 skal beskytte mod alvorlig sygdom.

Folk står i kø til at blive covid-vaccineret i Region Hovedstadens covid-19-vaccinationscenter på Baldersgade på Nørrebro i København torsdag den 16. december 2021.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Hvis du er over 85 år eller bor på plejehjem kan du fra i dag få et fjerde vaccinestik mod covid-19.

For alder er den altoverskyggende selvstændige risikofaktor for et alvorligt forløb med covid-19, skriver Sundhedsstyrelsen.

Så selvom der er høj immunitet overfor covid-19 blandt befolkningen, er det fortsat vigtigt, at de særligt udsatte får tilbudt et booster-stik.

Sådan lyder det fra Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut.

I første omgang er det borgere på 85 år og ældre, som er blevet tilbudt et fjerde vaccinestik mod covid-19. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Når vi går ud og booster den sårbare del af befolkningen, så er det for at beskytte mod alvorlig sygdom. Altså sygdom, der er så alvorlig, at man bliver indlagt og i værste tilfælde risikerer at dø af det.

- Om vaccinerne ved vi, at de giver os en rigtig god beskyttelse - især mod alvorlig sygdom. Men over tid svinder noget af effekten, så derfor er det en rigtig god ide, før vi får en efterårsbølge, at få beskyttet dem, der er sårbare.

Tilbydes snart til folk over 50 år

Fra den 1. oktober udvides tilbuddet om et fjerde vaccinestik mod covid-19 til alle danskere over 50 år samt særligt sårbare personer.

Det sker blandt andet fordi, at man har lært to vigtige ting om virusset, siden sygdommen brød ud i starten af 2020.

- Vi har lært, at covid-19 muterer og udvikler nye varianter, som udfordrer vores immunforsvar. Det forventer vi ikke, at virusset holder op med.

- Det andet, vi har lært, er, at covid-19 smitter os meget mere om efteråret og vinteren, når vejret er dårligt. Så der forventer vi en større smittebølge, siger Henrik Ullum.

Region er klar til endnu en runde

Det er fjerde gang, at Region Hovedstaden skal fylde kanylerne med coronavaccine, og i første omgang er det cirka 33.000 borgere i alderen +85 år, der får muligheden for et booster-stik.

Her melder Rikke Petersen, der er afdelingschef for 112 og vaccinationscentre i regionen, at man er klar til opgaven.

- Vi har fem vaccinecentre, som kan tage op imod 70.000 borgere om ugen per 1. oktober. Derudover har vi et samarbejde med de praktiserende læger og muligvis også nogle private aktører, som også kommer på banen. Så jeg vil sige, at vi er dækket ret godt ind.

Hun fortæller, at plejehjemsbeboerne kan blive vaccineretplejehjemmene. Samtidig er der også mulighed for hjemmevaccinering for ældre, som ikke bor på plejehjem.

Tilbage i 2021 var der lange køer til at blive vaccineret i Region Hovedstaden. Det forventer region ikke sker ved fjerde stik. (Foto: Jens Dresling © Scanpix)

Og de friske +85-årige kan booke en tid på vacciner.dk eller ringe til bookingtelefonen, hvis de ikke har Nem-ID.

Region Hovedstaden regner med at have vaccineret alle i gruppen, der ønsker det, inden for fire uger.

Stor tilslutning på sydvestjysk plejehjem

Omkring 30.000 borgere i Region Syddanmark har modtaget en invitation til den nye booster-vaccine, og på plejehjemmet Esehuset i Esbjerg har interessen været stor.

Her har 62 ud af 72 beboere takket ja til tilbuddet om vaccine i denne omgang, fortæller plejehjemsleder Vibeke Rømer Christensen.

- Det har en stor betydning. Ikke kun for vores beboere, men også for vores personale, da vi sammen kan forebygge sygdommen. Det kan betyde flere gode leveår og livskvalitet.

Hun fortæller, at bekymringen for covid-19 blandt de ansatte ikke er lige så stor som de foregående år, når vintertiden bankede på døren.

- Selvfølgelig er der altid en vis form for bekymring, men vi har fået nogle arbejdsredskaber og er blevet meget mere bevidste om, hvordan vi forebygger. Den faglige viden, vi har fået, gør, at bekymringen er mindre, lyder det fra Vibeke Rømer Christensen.